Sport

Maradandó élmény a balatonakarattyai horgásztábor varázsa

Most, hogy elkezdődött az iskola, az elmúlt tanév végéhez kell visszakanyarodnom, ami után közvetlenül kezdődött az általunk annyira várt balatonakarattyai horgásztábor. Június 20-án, hétfőn reggel 27 gyerekkel és öt felnőtt kísérővel útnak indult a városi busz Balatonakarattya felé, hogy újabb élményekkel gazdagodva alapozzuk meg az idei nyár hangulatát. Azt hiszem nem is kellene külön ecsetelnem a nyári balatoni érzést, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt különleges. Most mégis engedtessék meg, hogy néhány sorban kitérjek a tábor közvetlen környezetére. 

A városi üdülőben minden feltétel adott ilyen és ehhez hasonló táborok lebonyolításához. A közvetlen vízparti telek egy pazar új, modern, erre a célra épített épület, kényelmes szállást nyújt, a gyönyörű zöld kert, ahol a szőnyeg minőségű pázsit simogat napozás közben, árnyas fákkal, tűzrakóhellyel pedig a napközbeni élmények tárháza. Olyan nagyszerű sporteszközök állnak rendelkezésre, mint a kosárpalánk, ping pong asztal, röplabda pálya, a közvetlen szomszédban strandfoci pálya, bent pedig csocsó asztal. Napozó stég, horgász stég, két SUP és egy horgászcsónak és még sok más játék segítette a kikapcsolódást, szórakozást. 

 A felsorolt eszközöket kivétel nélkül birtokba is vette a tábor népe a hivatalos programokon kívül eső időszakokban. 

Merthogy hivatalosan horgásztáborban vettünk részt, ennek megfelelően alakítottuk ki a napirendet. Aki hajlandó volt hajnalban kelni, mehetett horgászni a partra. A házirend szerint reggel hétkor volt az ébresztő, nyolckor reggeli, majd kilenckor szobarend ellenőrzés, ami csak a kezdeti napon okoz meglepetést, utána már komoly verseny alakul ki a szobák közt. Tíz órától egyórás elméleti foglalkozás, eszmecsere a horgászati lehetőségekről, feltételekről, szabályokról. Majd szabad program. Délben ebéd, majd kis pihenő. 

Kora délután, aki igényelte rendelkezésre álltunk szerelék összeállításban, horogkötésben vagy éppen, amilyen igénnyel előálltak a gyerekek. Ezután lehetett fürdeni, sportolni, ki mit szeretett volna. Az este hatkor tálalandó vacsora után lehetett horgászni a parti stégről a kisebbeknek, a bentiről pedig a nagyobb gyerekeknek, természetesen felügyelet alatt. Tíz órakor volt takarodó, amit hellyel, közzel sikerült is tartani… Persze mindig volt egy brigád, melynek tagjai ilyen, olyan módon, de kiérdemelte az éjszakai horgászatot, ami plusz egy órát jelentett nekik a vízparton. Ezért mindenki nagyon igyekezett. Egyik nap, a tervek szerint elvittük a gyerekeket kirándulni, a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontba, Balatonfüredre, már a vonatozás is nagy élmény volt együtt.

A horgászat is sikeresen alakult. Fogások is voltak szépen, volt, aki élete első pontyát, gardáját vagy éppen első szürke harcsáját akasztotta. Mindenki ámulatára rekord méretű, 14,85 kg ponty került horogra a benti stégről. A hal a fotózás után természetesen visszanyerte szabadságát. Főztünk megint halászlevet, volt sült halas este is, nagyon tetszett a gyerekeknek, s az ott nyaraló felnőtteknek is jutott az ízletes falatokból!

Az elméleti vetélkedőn, ami horgászvizsga teszt is egyben, és a halfogó versenyen is lelkesen vettek részt a gyerekek, a megérdemelt tárgyjutalmak nem is maradtak el.

Elmondhatjuk, hogy egy nagyon jól sikerült, maradandó élményt nyújtó tábort sikerült szervezni ismételten a Balaton partjára.

Köszönet érte Dunakeszi Város Önkormányzatának, a Városi Sportegyesület Dunakeszinek, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, a Dunakeszi Járási Hivatalnak, a Pest Megyei Közgyűlésnek és elnökének, valamint, de nem utolsó sorban a Kék Dunai Horgász Egyesületnek, akik mind hathatósan támogatták a tábor lebonyolítását. 

A szervezők és pedagógusok pedig a kezdetektől fizetés nélkül, elhivatottságból foglalkoznak a kis horgászokkal.

Köszönet a támogatásért!

Tóth György

Még szintén érdekelheti...