Kultúra

Régi pompájában ragyog a váci zsinagóga

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke a Magyar Nemzetben összefoglalta azt a kálváriát, amelyet azért járt végig, hogy a váci zsinagóga lebontásra ítélt, romos, önkormányzati kézben lévő épületét megmentse, újjáépítse és eredeti funkciójának visszaadja. Zsinagógaépítő felmenői nyomdokába lépett, saját pénzen megvásárolta a romtöredéket és ma büszkén adja át a közösségnek a felújított épületet. A Magyar Nemzet cikkét szemlézte a VácOnline.hu.  

Többeknek fájt a foga a városközpontban lévő zsinagóga értékes telkére, de a sajtó nyilvánosságát igénybe véve sikerült elérnie, hogy a bontási határozatot visszavonták és meg tudta nagy nehézségek árán vásárolni az 1864-ben épült, akkorra már romhalmazzá vált épületet. 1995-ben megalakította a holocaust idején megszüntetett Váci Zsidó Hitközséget és visszaadta saját tulajdonába a zsinagógát.

A döntő fordulat a felújításban az első Orbán-kormány idején következett be, amikor kormányrendelet végleg megtiltotta az épület lebontását és műemléki védettség alá helyezte.

Wirth Péter és Benkő Ágnes építészekkel elindították és hat szakaszra bontották a felújítást. A politikai vetésforgók nem kedveztek a munkálatoknak, míg végül az ügyet Harrach Péter és Rétvári Bence személyes odafigyelése mozdította ki a holtpontról.

Pályázatok során az elnyert forrásokból olyan beruházásokat valósítottak meg, mint az épület tetőzetének teljes újjáépítése, csapadékvíz-elvezetése, szigetelése, nyílászárók rendbetétele, díszpark létesítése, valamint az ingatlan díszkivilágítása.

Vác előző polgármesterei politikai hovatartozásuktól függetlenül, lehetőségük szerint szerény forrásokkal támogatták a felújítási munkálatokat. Ezeknek az apróbb segítségeknek köszönhetően lehetett átvészelni azokat az időszakokat, amikor négy-öt évig nem érkezett jelentősebb támogatás.

Sajnos a jelenleg regnáló szivárványszínű önkormányzat még komoly kárt is okozott az épületben azzal, hogy a jogelődje által jóváhagyott, a tetőfedési munkák költségéhez elnyert önkormányzati hozzájárulási összeg átutalását megtagadta.

Ebből kifolyólag komoly beázási károk keletkeztek, az épület belső boltívét újra javítani kellett.

Magyarország kormányának segítségével végül a legutolsó, hatodik szakaszhoz jutott a zsinagóga felújítása, azaz a napokban érkezett meg az építési engedély a műemléki hatóságtól a mennyezeti freskók festésére. 

Így az épület most már alkalmas a hitélet zavartalan folytatására, kulturális, turisztikai jellegű rendezvények, konferenciák megrendezésére. 

Mindezen támogatásokért a Váci Zsidó Hitközség nevében ezúton mondok köszönetet Magyarország kormányának – zárta gondolatait Turai János.

Forrás: VácOnline.hu

Még szintén érdekelheti...