Sport

Huller Dániel a müncheni atlétikai Európa-bajnokság után Zágrábban remekelt

A VSD fiatal tehetsége megszerezte élete első győzelmét a felnőttek nemzetközi mezőnyében

Dunakeszi ifjú büszkesége, a 21 éves Huller Dániel az augusztusi müncheni atlétikai Európa-bajnokságon remek futásának köszönhetően sikerrel vette az első kört 800 méteren, aki ezt követően az elődöntőben a 8. helyen végzett. A VSD reménysége így összetettben a 11. helyen zárta élete első felnőtt Európa-bajnokságát. Dani kiváló formájának ékes bizonyítéka, hogy a Continental Tour Gold sorozatának hétvégi zágrábi versenyén 1:45.68-as idővel megnyerte a 800 métert. A fiatal sportemberrel a VSD futófolyosójában beszélgettünk.

Fotó: MASZ

– Az első szó a gratulációé, hiszen remekül szerepeltél életed első felnőtt Európa-bajnokságán. Nagyon büszkék vagyunk a teljesítményedre!

– Köszönöm az elismerő szavakat! Nagyon jól esik, és az is, hogy sokan drukkoltak a sikeremért.

– Milyen érzés volt kifutni a müncheni arénába, ahol világ- és európai sztárok versenyeztek a zsúfolt nézőtér előtt?

– Fantasztikus! Egy életre szóló élmény volt abban a csodálatos stadionban versenyezni és testközelből látni a világsztárokat. Óriási motivációt jelent a számomra. Az év elején még nem terveztük az indulást az Európa-bajnokságon, de az, hogy sikerült megfutnom az 1:45.53-as korosztályos csúcsot, átírt minden korábbi elképzelést. Ez egy igazán szenzációs eredmény, amit igazolt az Eb-szereplésem is.

– Kik voltak a legnagyobb ellenfelek?

– A világbajnokságokhoz hasonlóan az Európa-bajnokságokon is csak a legjobb eredményt elérő sportolók indulhatnak. Életem első felnőtt Európa-bajnokságán nagyon erős futamba kerültem, különösen az elődöntőben volt erős a mezőny. De ma is vallom, hogy nem lehetek elégedetlen, hiszen világbajnokoktól és Európa-bajnokoktól kikapni egyáltalán nem szégyen. Új vagyok a versenyszámban, új vagyok a távon, ennyi ember előtt még életemben nem versenyeztem, és olyan ellenfelekkel futottam, mint a fedett pályás világbajnok Mariano García és a rutinos ír Mark English, a nemrég 1500 méteren világbajnoki címet ünneplő Jake Wightman.

Fotó: KesziPress

– Milyen hatással volt a teljesítményedre az a tudat, hogy sikeres, jó nevű futókkal indulsz egy futamban?

– Iszonyatosan nagy motivációval és sikeréhséggel töltött el, a minél jobb eredmény elérésére sarkallt.  Egyáltalán nem nyomasztott, sőt… De ezt igazolja az is, hogy az összetettben elért 11. helyezésemmel a 36 fős magyar csapatból – amely két ezüstérmet és egy bronzérmet nyert – Halász Bence, Kozák Luca és Madarász Viktória után én szerepeltem a legjobban. Itt kell megköszönnöm a magyar szurkolók biztatását, akik az utolsó napokban kijöttek Münchenbe, hogy élőben lássák a futásomat. Majdnem elsírtam magam, nagyon hálás vagyok nekik. Hasonló szeretetet 2018-ban Győrben éreztem, amikor megnyertem az ifjúsági Európa-bajnokságot. Bízom benne, hogy hasonló csodában lesz részem a 2023-as budapesti világbajnokságon is.

– Szakmai és érzelmi szempontból mit adott neked a müncheni Európa-bajnokság, mi az a plusz, amit a jövőben kamatoztatni tudsz versenyzői pályafutásod során?

– A legutolsó napon, amikor én már nem versenyeztem -, már csak a döntőket néztem nyolcvanezer emberrel együtt a tömött stadionban, miközben üvöltött a helyi kommentár – csak az járt a fejemben, hogy nekem ide be kell verekedni magam 1-2 év múlva. Ott egy olyan érzés kapott el, amit szerintem sose fogok elfelejteni. Tényleg megéri ezt az élményt az a sok küzdelem és fájdalom, ami a sikerhez vezető út velejárója, mert óriási siker és szenzáció lehet döntőt futni egy ilyen környezetben.

– Ehhez foghatót élhettél át a hétvégén a Continental Tour Gold sorozatának zágrábi versenyén, ahol 1:45.68-as idővel megnyerted a 800 métert.

– Versenyzés szempontjából mindenképpen. Az U23-as országos csúcstól 15 századdal maradtam el, de így is sikerült megnyernem a versenyt a felnőttek között. A győzelem nagy önbizalmat ad nekem a további eredményes versenyzéshez.

Fotó: MASZ

– A legutóbbi két nagy versenyen elért eredményed is azt bizonyítja, hogy a vitathatatlan tehetséged kibontakoztatását nagyszerű szakemberek segítik Dunakeszin.

– Nagyon jól fogalmaztál! Három segítőmet, három nagyszerű szakembert szeretnék mindenképpen kiemelni: a két edzőmet, Maracskó Pált és Orosz Ákost, valamint Kis-Simon Ildikót, aki személyiségfejlesztő coach. Ildikóval eszméletlen jól haladunk, nagyon jól lehet vele együtt dolgozni, mert nemcsak a körülményekben, a felkészülésben, hanem a fejben játszódik le ez a sport sok esetben. Nagyon nagy mentális erő kell ahhoz, hogy valaki bírja a 400 és a 800 métert, mert nem csak fizikailag megterhelő, hanem mentálisan is. Maracskó Pál 40 év tapasztalatával, szakmai rutinjával, Orosz Ákos pedig a fiatal szakember lendületével, a modern dolgok beépítésével segíti az edzéseimet, a felkészülésemet. Kettőjük tudása, szakmai és emberi tapasztalata olyan kombinációt eredményez, amihez hasonló máshol nincs az országban. Talán egyedül Szombathelyen, a Dobó SE-nél lehet. Nagyon bízom edzőimben, ők mindenben figyelnek rám, akikhez és Dunakeszihez hűséges vagyok, pedig a müncheni siker után több nagy klub is megkeresett.

Fotó: KesziPress

– Milyen célokat tűztél ki magad elé, milyen eredménnyel lennél elégedett, ha néhány év múlva újra megkérdeznélek?

– Ismerve elszántságomat, és szakmai ambíciómat, természetesen szeretnék kijutni az olimpiára és a világbajnokságokra. Nagyon nagy álmom, hogy sikerüljön 800 méteren elérni és megtartani a magyar csúcsot, amelytől idén 15 századra maradtam el. De igazán, akkor lennék boldog, ha a jövő évi budapesti világbajnokságon az elődöntőben vagy a döntőben futhatnék a magyar közönség előtt.  

– A sikeres felkészülésedhez és versenyzésedhez minden feltétel adott Dunakeszin?

– Igen! Remek szakemberek segítik a fejlődésemet, minden feltételt biztosít a VSD. Nagyszerűen érzem itt magam, zavartalanul koncentrálhatunk a felkészülésekre és a versenyekre.

Vetési Imre

Interjú előtt ráhangolódás: Huller Dániel és Somfai Krisztina, a VSD marketing referense. Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...