Sport és turizmus

Közel kétezer sportbarát teljesítette a Börzsöny Ring és a Családi Ipolykör távját

Az első Börzsöny Ring 90 kilométeres kerékpáros teljesítménytúrán mintegy 300 sportember vett részt, ma pedig a negyediken immár 1400 fős mezőny vág neki a távnak, hogy a gyönyörű természeti szépségében pompázó Börzsöny-hegység területén kijelölt útvonalon végig kerékpározzon – mondta a szombat délelőtti megnyitón a szobi Duna-parton Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője. A rendezvény ötletgazdája és fővédnöke köszöntötte az első alkalommal elrajtoló Családi Ipolykör 600 indulóját is, akik az Ipoly két oldalán haladva 30 kilométert kerékpároznak.

  • Nagyon örülök, hogy a Börzsöny Ringen és a Családi Ipolykörön kétezer sportember indul el, hogy teljesítse a kijelölt távot, amely a közösségi élmények mellett a természet szépségének látványával ajándékozza meg önöket – mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint az egyéni sikerélmény öröme mellett nagyon fontos a sportolás, az egészséges életmód népszerűsítése is.
Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Börzsöny Ring és a Családi Ipolykör ötletgazdája és fővédnöke
  • A Börzsönyben korábban csak zsákutak voltak, melyeket az Ipoly Erdő Zrt.-vel együttműködve egy körúttá alakítottunk át, melyen Szobról vagy bármelyik településről kiindulva a szép természetközeli területen végig haladva ugyanoda érkeznek vissza a biciklizők. A két kör közül a 700 méter szintkülönbségű 90 kilométeres Börzsöny Ring teljesítése állítja nagyobb fizikai kihívás elé az indulókat. A 30 kilométeres Családi Ipolykör leginkább a Velencei-tó körhöz hasonlít. Az Ipoly két partján kanyargó szakaszon kényelmesen végig tekerhetnek a családok, a kisgyermekek is, mivel mindössze 8 méter a szintkülönbség. Az idei év újdonsága a Családi Ipolykör, melyen nagy örömünkre közel hatszázan indulnak. A két verseny, a Börzsöny Ring és a Családi Ipolykör hazánk egyik legnagyobb kerékpáros eseményévé vált – jelentette be Rétvári Bence, aki köszönetet mondott a két verseny megrendezéséhez nyújtott támogatásért az Ipoly Erdő Zrt. vezetőinek, Révész Máriusznak, az aktív Magyarországért felelős államtitkárnak, a sportért felelős államtitkárságnak. – Az ő támogatásuk nélkül nem tudtuk volna megrendezni az esztendő két jelentős versenyét, melyekhez sok sikert kívánok önöknek – hangzott az országgyűlési képviselő jókívánsága.
Pénzes Erzsébet

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpárosok Turisztikai Szövetsége (MAKETUSZ) és az aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság nevében köszöntötte a két verseny résztvevőit. Elmondta, hogy a MAKETUSZ a Börzsöny Ring példáját követve ringsorozatot indított el az országban, ám egyik sem közelítette meg a Börzsöny Ringen indulók létszámát és szervezettségét, melyhez gratulált.

  • Jövőre is megszervezzük az országos ringsorozatot, de nemcsak a hegyekben, hanem a tókerülő túrák mintájára hegykerülő túrákat is tervezünk – jelentette be Pénzes Erzsébet, aki azt is hozzátette, hogy a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségben dolgozók is nagyon szeretnek bringázni, melyre példa az ő indulása is a Börzsöny Ringen.

Ferencz Gyöngyi, Szob város polgármestere örömét fejezte ki, hogy évről évre többen indulnak a Börzsöny Ringen, melyen idén már 1400 kerékpárost köszönthetnek.

Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere

– Szerencsére az időjárás is kegyes hozzánk, így minden adott, hogy egy jó hangulatú és balesetmentes túrán vegyenek részt, melyhez sok sikert kívánok – mondta a határ menti, remek természeti adottságokkal és értékes épített környezettel büszkélkedő város vezetője. Ferencz Gyöngyi köszönetet mondott Rétvári Bencének, aki négy évvel ezelőtt útjára indította a Börzsöny Ringet és most pedig a Családi Ipolykört, melynek köszönhetően a távolabbi településekről érkezők is felfedezik Szob és térsége vonzerejét.

Ferencz Gyöngyi és Vermes Krisztina

Befejezésül bejelentette, hogy Vermes Krisztina, a polgármesteri hivatalt, Zentai Kornél a képviselő-testületet képviselve indul a Börzsöny Ringen.

A rövid köszöntők után a motorosok felvezetésével 10 órakor elrajtolt a Börzsöny Ring népes mezőnye.

Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke

Őket követve 11:30 órakor vágott neki a 30 kilométeres távnak a Családi Ipolykör közel 600 indulója Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke és Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere felvezetésével, akik az Ipoly mellett részletesen bemutatták a folyó mentén és a Felvidéken, a Burda-hegység lábánál a gyönyörű és változó terepen kanyargó útvonalat.

A két verseny rajtja előtti beszélgetésekből kicsengett, hogy a ragyogó tekintetű indulók között nagyon sokan voltak, akik versenyszerűen kerékpároznak, és számukra a Börzsöny Ring egy újabb kihívás, míg a baráti társaságok, a munkahelyi közösségek, és a családok számára az együtt töltött kellemes sportos nap élményével és a természet közelségének ajándékával ér fel, hogy végig tekerik a Családi Ipolykör távját.  

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere

Még szintén érdekelheti...