Sport és turizmus

Kerékpárosközpont és ahhoz kapcsolódó kerékpárhálózat épülhet Verőcén

Pest Vármegye Önkormányzata az integrált területi program (ITP) alapján 1,9 mrd Ft keretösszeget kiemelt eljárásrendben használ fel. Ennek részeként Verőcén a kisvasút meghosszabbított vonalának tervezett végállomása mellett kerékpárosközpontot, valamint hozzá kapcsolódóan kerékpáros hálózatot tervez létrehozni a Börzsöny településein kerékpáros pihenő és bicikliállomások létesítésével.

E terület értékét növeli, hogy a fővárosból kevesebb, mint egy óra alatt elérhető, így akár egynapos programnak is alkalmas a Budapesten vagy annak környékén élők számára. A központ EUROVELO 6 biciklistái, egyéb kerékpáros közlekedők, illetve a helyiek számára is nyújt majd szolgáltatásokat, csakúgy, mint a későbbiekben megvalósuló kisvasút végállomás vendégei számára is. A verőcei központ ki tudja majd szolgálni a környék turisztikai rendezvényeit önálló rendezvényeknek otthont adva, vagy kerékpáros, futó, gyalogtúra rendezvények kiinduló, illetve végállomásaként funkcionálva.

A központba kizárólag elektromos kerékpárok beszerzését tervezik, mivel a terep és lejtési viszonyok, illetve a távolságok indokolttá teszik elektromos kerékpárok használatát.

A központnak és az EuroVelo 6 bicikliút között biztonságos átjárás jelenleg nem biztosított, ezért a projekt részeként az összeköttetést a 12-es útnak a Morgó patak felett átívelő hídja alatt tervezik. A központ mellett olyan kerékpáros hálózat is kiépül, amelynek segítségével rugalmasan és könnyen bejárhatóvá válik a Börzsöny. A kiépített hálózat keretében szervezett túrák elérhetővé teszik a térséget, emellett pihenőállomásokat is létesítenek.

A tervek szerint a pihenőpontokat Verőce mellett Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Márianosztra, Kóspallag, Szokolya és Nagybörzsöny településeken hozzák létre, azonban a pontos helyszínek még egyeztetés alatt állnak, továbbá a műszaki megvalósíthatóság, valamint turisztikai szakmai indokok is kis mértékben módosíthatják a fenti indikatív településlistát.

Pest Vármegye Önkormányzata a fenti fejlesztést az érintett településekkel és a pályázatba konzorciumi tagként kötelezően bevonandó Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal közösen kívánja megvalósítani.

www.pestmegye.hu

Még szintén érdekelheti...