Kultúra

„Ne szégyelld, hogy van lelked!”

2023. szeptember 12-én került megrendezésre a Dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban Németh NYIBA Sándor költő, zeneszerző, olimpikon, a Magyar Kultúra Lovagja verses, zenés önálló estje. Saját előadásában hangzottak el versei, dalai, valamint érdekes történetek nagy költők (Petőfi, Krúdy, Ady, Babits, József Attila) életéből. Az est végén sor került Batári Sándor festőművész Kölcsey Ferenc portréjának leleplezésére, melyet a Krúdy Gyula Irodalmi Kör nevében Német NYIBA Sándor, a Kör elnöke ajánlott fel a könyvtár részére.

Németh NYIBA Sándor életében az irodalom, a zene és a sport mindig jelen volt. Gyerekkorától ír, négy önálló kötete jelent meg (Fűzfakereszt; Nyibaizmus-Ne szégyelld, hogy van lelked; Kenyeri mesék; Követ a vénség – ötezer vers egy kötetben) eddig, de számos antológiában, kiadványban is jelentek meg művei. Tizenkét éves korától zenél, gitáron és dobon játszik. 

A hetvenes években a Meteor együttesben dobolt. 1996-ban alakította meg a DE-PRESSION Együttest, akikkel közösen 50 albumot készítettek, melyeken szaval, énekel, gitáron játszik, dobol, valamint zeneszerzőként közreműködik. Verseinek nagy részét megzenésítették, melyeket ismert előadók adtak elő, többek között Vikidál Gyula, Varga Miklós, Keresztes Ildikó, Géczi Erika és Mr. Basary. Nagynevű költők és saját verseinek szavalata több CD-n is megtalálható.

Németh NYIBA Sándor

Huszonnyolc világversenyen képviselte Magyarországot, mint sportoló, edző és szövetségi kapitány. Számos eredménnyel büszkélkedhet magyar, világbajnoki, olimpiai versenyeken. A szabadfogású birkózó válogatott kapitányaként és vezető edzőjeként nyolc évig tevékenykedett. Tanítványai több világversenyről tértek haza éremmel. Öt harcművészeti ágban van fekete öve. Azt vallja, hogy az irodalom, a zene és a sport ma is fontos az életében és a három területet a mindennapi életben a költészet tartja össze. Verses-zenés önálló estjeivel járja az országot, évente több irodalmi alkotótábort vezet. Számos díjjal ismerték el munkásságát a kultúra, irodalom, sport területén egyaránt. Szereti Dunakeszi hangulatát és az embereket, többszálon is kötődik a városhoz. A Növényi Akadémián több évig tartott edzéseket, Növényi Norbert olimpiai bajnokkal együtt lettek grappling világbajnokok. A Dunakeszi Növényi Akadémia színeiben Kiss Alex ökölvívó mesterrel együtt készítették fel Növényit az MMA világbajnoki cím mérkőzésére. A bevonuló zenéjét a DE-PRESSION Együttes írta.

Néhány évvel ezelőtt pedig az általa alapított első Magyar Rocklegendák Vándorkiállítás Dunakeszire is ellátogatott, mely a VOKE József Attila Művelődési Központban és a szabadtéri koncertek színhelyén egy külön sátorban kapott helyet. Az est folyamán elhangzott versei több témát is felölelnek, melyeket nagy átérzéssel, szenvedéllyel szavalt és énekelt el. Szülőföldjéről, szüleiről, az életről, szeretetről szóló versei többeket meghatottak. Egy részlet az Utolsó életed című verséből, melyet Mr. Joe, Horváth József is elénekelt.

„…Hamis a harc, a cél nem vár

megtéveszt az őrült világ.

Ne szégyelld, hogy van lelked

könnyeidből folyó lett…

…Ez az utolsó életed

ne ajánld fel senkinek

pusztulhat bármi ez ítélet.

Mindegy, akarod vagy nem.”

Az est végén lekerült a lepel Batári István Kölcsey Ferencről festett portréjáról, mely egy szintén Batári István által festett Krúdy portré alatt kapott méltó helyet.

Béres Magdi

Németh NYIBA Sándor, Lőrincz Róbert, a könyvtár szakmai vezetője, Batári István

Még szintén érdekelheti...