Kultúra

Frankofón napok a Radnótiban

Idén először rendezte meg március 18-20. között a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium a Frankofón napokat. A Frankofónia, azaz a francia nyelvű országok szövetségének ünnepét március 20-án tartja a világ, ez adott apropót a háromnapos rendezvénysorozathoz. A program nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a francia nyelvre és népszerűsítése azt.

Az esemény fő helyszíne az iskola aulája volt, ahol a franciául tanuló diákok által készített ismeretterjesztő plakátokból kiállítást rendeztek. A sokszínű, érdekes munkák segítségével betekintést nyerhettünk ebbe a rendkívül gazdag kultúrába. Egy kis franciás hangulatot is csempésztek a szervezők az aulába. Az egyik sarokban kávéházi hangulatot idéző helyszínt rendeztek be, ahol a diákok francia zenék közül választhattak a modern technika segítségével. Az itt kihelyezett kosárkákból szabadon válogathattak a gyerekek a népszerű francia és belga képregényfigurákat ábrázoló színezhető matricák közül is. Természetesen a játék sem maradhatott el, a kvíz nyereménye pedig mi más lett volna, mint belga, illetve Merci csokoládé.

A délutáni előadások elsősorban az idősebb diákokat szólították meg. Előbb a Campus France igazgatónője tartott tájékoztatást a franciaországi továbbtanulási lehetőségekről, majd régi radnótis diákok meséltek arról, hogy milyen fontos szerepet játszik életükben a francia nyelv.

Reméljük, hogy ez a hagyományteremtő kezdeményezés hosszú jövő előtt áll!

Aranyné Vékes Klára

Még szintén érdekelheti...