Kultúra

Díjátadás a Karmelita Kolostorban – Kitüntették Prihoda Judit festő- és grafikusművészt

Prihoda Judit, 2011 óta s még éppen Dunakeszin élő és alkotó festő- és grafikusművész 2024. március 14-én a Karmelita Kolostorban, ünnepélyes keretek között vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a laudációt idézve, „…a teremtett világ szépségét hűen ábrázoló festményei, egyedi látásmódot tükröző karikatúrái és gondolatébresztő művészi munkája elismeréseként”. A kitüntetést a Magyar Köztársaság Elnöke adományozta és Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes adta át a Művésznőnek.

Folyamatosan gazdagodó, felfelé ívelő, díjakkal is elismert művészi pálya jellemzi életét. 1999-ben megkapta az év legkiválóbb természetábrázoló művészének járó elismerést, a Csergezán Diplomát. A következő évben a Millenniumi Nimród Díj kitüntetettje lett. 2006-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafikai szakán diplomamunkáját Gál Mátyás ösztöndíjjal jutalmazták. 2014-ben a Vadászati Kulturális Egyesület neki ítélte az „Arany Ecset-Toll” művészeti nagydíjat. A Gemenc Zrt. képzőművészeti díját művésztársai szavazata alapján nyerte el. 2003-tól állandó résztvevője a hollandiai Enschedenben rendezett, a világon egyedülálló, nemzetközi meghívásos pályázaton alapuló kiállításnak. A hazai tárlatokon kívül Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban csodálhatták meg műveit. 2020-ban részt vett a Vadászati Világkiállításon.

Kíváncsisága, erős vonzódása az állatokhoz, kezdetektől fogva az ábrázolás belső kényszerével párosult. Ez a kettősség kísérte végig iskolás éveiben, valamint korán kibontakozó tehetségét okos szeretettel támogató szülői, és tanári figyelem. Megismerkedése, mentor-tanítvány kapcsolata Muray Róberttel, a természetábrázoló magyar képzőművészet óriásával ugyancsak meghatározó volt művészi fejlődésében. Afrikai útjain szerzett élményei megerősítették és kiteljesítették a nagyvadak iránti vonzalmát. Ábrázolásai hitelességének, szuggesztív szépségének nem mindennapi tehetsége, szorgalma, tudása és érzékenysége a fedezete.

Nem csak grafikáit és festményeit láthatja a közönség kiállításokon, albumokban, művészi kivitelű naptárakban, hanem egy különleges attrakciónak köszönhetően magát az alkotói folyamatot is, ahogy megszületik a műalkotás. Amikor Prihoda Judit kilép műterme intim magányából és zenei aláfestéssel kísérve, nyilvánosan rajzol és fest, szellemi-lelki alkotótárssá teszi a nézőtéren helyet foglaló közönséget.

Dunakeszi tárlatlátogatói 2015-ben, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Iskolagalériájában rendezett nagy sikerű tárlatán ismerhették meg a Művésznőt, majd 2019-ben különleges, humoros grafikáival részt vett a VOKE József Attila Művelődési Központban, a „Péntek 13” című karikatúra kiállításon. 

Harangozó Katalin művészeti menedzser

Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely, Csáki Gábor

Még szintén érdekelheti...