Kultúra

Zenei varázslat a Dunakeszi Koncertfúvósok X. jubileumi adventi hangversenyén

Nagy sikerű, telt házas koncertet adtak november 25-én a Dunakeszi Koncertfúvósok és a Dunakeszi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, immáron 10. alkalommal. A már megszokott előadások most sok meglepetéssel és kiemelkedő szólistákkal olvadtak egybe a 125 éve született George Gershwin munkássága előtt tisztelegve. Az est házigazdája Martikán Erika, a zenekarok karmestere Szilágyi Szabolcs Balázs volt.

Ünnepi hangversenyüket George Gershwin és bátyja, Ira Gershwin centenáriumának megünneplésére írt nyitánnyal kezdték a Dunakeszi Koncertfúvósok. Ezután hallhattuk Duke Ellington és Billy Strayhorn Diótörő szvitjének nyitányát és Glenn Miller ’Moonlight Serenade’-ját a koncertfúvósok tagjaiból és barátaiból alakult big band előadásában.

Az est háziasszonya, Martikán Erika

A virtuóz szaxofon és trombita szólóval felépített ’In The Mood’-ot Billy Strayhorn amerikai zeneszerző és zongorista legismertebb szerzeménye, a ’Take the A-train’ követte. A legalább 25.000 verzióban feldolgozott Porgy és Bess nyitóáriája, a „Summertime” Blues March swing induló stílusban csendült fel, majd a hangverseny első részének záró számaként a Soul Királynője, Aretha Franklin leghíresebb dallamainak egyvelegét hallhattuk.

A szünet után a színpadon már a Dunakeszi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tagjai is csatlakoztak a Dunakeszi Koncertfúvósokhoz, Kátai Katalin vezetésével. Az egyesített zenekar első számaként Ferde Grofé ’Grand Canyon’ szvitjéből a Napfelkelte hangzott el.

Szilágyi Szabolcs Balázs karmester

Gershwin: Blues az ’Egy amerikai Párizsban’ című szerzeményében a szólista, a Zeneakadémia ifjú klarinétos tehetsége, Csongár Márton volt. Márton 8 éve klarinétozik, édesapja és tanára hamar felfigyeltek tehetségére, harmadik éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének nővendéke. 2021-ben első díjat nyert a XIX. Carlinói Nemzetközi Klarinétverseny Junior B kategóriájában, idén pedig a XIX. Saverio Mercadante Nemzetközi Klarinétverseny Junior Solist kategóriájában ért el II. helyezést.

A fantasztikus előadást Porgy és Bess szerelmi kettőse, „Bess, you is my woman now”, valamint Porgy bendzsó dala, I got plenty o’nuttin követte.

Az este fénypontja Gershwin ’Rhapsody in Blue’ című műve volt. A zongoraszólót a 2017-es televíziós komolyzenei tehetségkutatón, a Virtuózokban középdöntőig jutott Ungár Cecília játszotta. Cecília tanulmányait a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte, dr. Domoszlai Erzsébet növendékeként. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakának mesterképzésén tanul. Fellépett a Budapest Music Centerben, a Művészetek Palotájában, a Budapesti Nemzeti Múzeumban, és a bécsi Mozart-házban. 2021 novemberében, a Cziffra György emlékév keretein belül, a londoni Covent Gardenben, illetve az Eszterházy-kastélyban is szerepelhetett tanárával. A klarinétszólót Zsukk Andrea játszotta.

Az este támogatói voltak: Dunakeszi Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a VOKE József Attila Művelődési Központ.

Zsukk Andrea

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...