Kitekintő

Keleti nyitás… Aláírták a dunakeszi-isztambuli testvériskolai megállapodásokat

Mint arról a Dunakanyar Régióban és laptársunkban, a Dunakeszi Polgárban korábban már beszámoltunk, a Dunakeszin élő fiatalok hosszú távú céljainak megvalósítása, más nemzetek kultúrájának megismerésének elősegítése érdekében tartalmas testvérvárosi kapcsolatot ápol erdélyi, lengyel, bolgár, olasz városokkal Dunakeszi Város Önkormányzata. A kedvező tapasztalatokra és eredményekre építve a fiatalok lehetőségeinek bővítése érdekében október 3-án a török Isztambul három oktatási intézményével kötött testvériskolai megállapodást a városi önkormányzat, a Radnóti gimnázium, és két általános iskola, a Fazekas és a Kőrösi iskola.

A Dunakeszin aláírt testvériskolai megállapodás előzménye, hogy a széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Kárpáti Zoltán, a Radnóti Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese hosszú évek óta ápol korrekt szakmai kapcsolatot Kubilay Karahan, török-magyar kulturális menedzserrel, akinek szervezésében a Kőrösi iskola, a Fazekas iskola és a Radnóti gimnázium vezető képviselői a nyáron Isztambulban tájékozódtak az együttműködés szakmai lehetőségeiről, melynek eredményeként a török és a dunakeszi iskolák vezetői ma aláírásukkal is „megpecsételték” a testvériskolai megállapodást.

A török delegáció tagjai tegnap látogatást tettek a Révész István Helytörténeti Gyűjteményben, majd „betekintést”nyertek a főtéri Szent Mihály-napi búcsú ünnepi forgatagába.

Hétfő kora délelőtt ellátogattak mindhárom iskolába, ahol nagyon lelkesen fogadták őket a diákok és a tanárok. A Kőrösiben például Kárpáti Zoltánné igazgató asszony bemutatta a vendégeknek a lakótelep szívében működő 44 éves oktatási intézményt. A küldöttség tagjai Kubilay Karahannal az élén megismerhették, hogyan segíti a sakk a kreatív gondolkodást, a tehetségfejlesztést, melyet Polgár Judit, nemzetközi sakk nagymester módszere alapján oktatnak az iskolában. A Kőrösiben tett látogatás csúcspontjaként a delegáció tagjai is táncra perdültek Tóth Zoltán igazgatóhelyettes, táncpedagógus invitálására, aki az iskola ifjú néptáncosaival közösen bemutatott látványos és magával ragadó produkcióval örvendeztették meg az isztambuli vendégeket.

A Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában Papné Szalai Csilla igazgató asszony, a Radnóti Miklós Gimnáziumban Nyiri István igazgató úr és vezetőtársai fogadták a hozzájuk ellátogató másik két iskola képviselőit, akiknek bemutatták az oktatási intézmények sajátosságait, a diákok és a tanárok eredményes együttműködésének köszönhetően elért kimagasló sikereket.  

A három iskolában tett látogatás után a vendégeket Dióssi Csaba polgármester a városházán fogadta és köszöntötte.

A polgármester a kedves hangvételű köszöntést követően a magyar-török kapcsolat történelmi áttekintése után a hasonlóságokról és a különbözőségekről beszélt. Mint fogalmazott: „Magyarország hosszú ideje vállalta már magára a híd szerepét a keleti és a nyugati világ között. A mai nappal Dunakeszi is szorosabbra fűzte a viszonyát Isztambullal azzal, hogy aláírtuk az együttműködési megállapodásokat a török főváros három testvériskolájával. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola az Ihsan Kurşunoğlu Ortaokulu iskolával, a Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola az Istanbul Ataşehir Ali Nihat Tarian Iskolával, a Radnóti Miklós Gimnázium pedig az Istanbul Ataşehir Özel Bilgin Anadolu Lisesi Iskolával foglalta írásba a kapcsolatát. Bízunk benne, hogy gyümölcsöző jövő elé nézünk, diákjaink keleten is életre szóló barátságokat kötnek, majd és hasznos tapasztalatokat és ismereteket szereznek.”

Ezt követően került sor a testvériskolai megállapodás ünnepélyes aláírására.

Az ünnepélyes ceremónia után a török vendégek Sipos Dávid alpolgármester vezetésével megismerkedtek Dunakeszivel, a város szép Duna-parti környezetével, majd Budapest török nevezetességeivel, valamint megtekintették hazánk építészeti remekművét, a magyar Parlament épületét.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...