Kitekintő

Márianosztrán racionális intézkedésekkel igyekeznek mérsékelni a költségeket

A nemzetközi politikai és gazdasági helyzet, az orosz-ukrán háború hatásaként az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a gáz és a villamos energia világpiaci ára, amely óriási kihívások elé állítja az önkormányzatokat, az intézményeket, de a kis- és nagyvállalkozásokat is, mint ahogy a lakosságot is. A brutálisan megemelkedett energiaárak milyen helyzetben találták a Börzsöny hegység ölelésében elterülő közel ezerfős Márianosztra Község Önkormányzatát? – kérdeztük Burikné Moóri Tamara polgármester asszonytól.

  • Milyen megoldásokat dolgoztak ki a kialakult helyzet nehézségeinek az enyhítésére? Milyen lehetőségek és források állnak rendelkezésükre, amivel mérsékelni tudják a brutális energiaárak következményeit?
    – Önkormányzatunk szerencsés helyzetben van, mert intézményeink pályázat keretén belül már átestek energetikai felújításon, valamint a Magyar Falu pályázatnak köszönhetően az önkormányzatunk és az óvoda épületünk energetikai felújítása folyamatban van. Épületeink 16 cm vastagságú szigetelést kaptak, valamint napelem került telepítésre. Bízunk benne, hogy ez által a villamos energia és a gázköltségek a fogyasztásban kedvezőbbek lesznek a tavalyi évhez képest.

    Hogyan készülnek a téli időszakra a település intézményei, szóba jöhet-e, hogy áttérnek az online működésre? Milyen energiahatékony megoldásokban gondolkodnak?
    – Intézményeink közül elsősorban a könyvtár működését tudjuk valamilyen szinten csökkenteni. Gondolok itt a heti egyszeri kölcsönzésre. Az óvoda működése folyamatos kell, hogy legyen, hiszen a szülőkre nem háríthatom rá ezt a terhet is. A munkahelyek megtartása az elsődleges cél a megélhetés érdekében. Az önkormányzatnál a kisebb rezsi érdekében az épület egyes részeit, irodáit lezárjuk, a munkavégzés egy irodába koncentrálódik. Ez a megoldás sajnos sem a dolgozónak, sem az ügyfélnek nem a legelőnyösebb, de első körben így próbáljuk a működésünket fenntartani.

    Milyen a lakosság életkori összetétele, milyen arányt képviselnek az idős, nyugdíjas emberek, a támogatásra szoruló családok? Vannak, akik mindennapi életében nélkülözhetetlen az önkormányzat segítsége?
    – Márianosztra Község Önkormányzata minden évben, így idén is pályázatot nyújtott be szociális tűzifa-támogatásra, melyet szociálisan rászoruló családoknak szeretnék szétosztani. Bízunk benne, hogy idén is pozitív lesz a pályázatunk elbírálása. A településen élők szociális helyzetéről azt tudom mondani, hogy ebben az évben eddig mindenki próbálta a napi megélhetését saját erőből biztosítani. Viszont a mostani áremelkedések nagyban fogják befolyásolni akár az egyedülállók, a nyugdíjasok, valamint a közfoglalkoztatásban dolgozók mindennapi életét. Településünk 25-30 százaléka nyugdíjas korosztályú, akik életét nagy figyelemmel kísérjük.
    Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...