Kitekintő

Ünnepi gálán adta át Magyarország Szlovákiának a V4 kulturális soros elnökségét

2022. július 1-jén Magyarországtól Szlovákia veszi át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból Nagymaroson rendezték meg a V4 magyar elnökség kulturális záróünnepségét. Az ünnepi gálán zenés és cirkuszi produkciókat, valamint a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó workshopján készült szlovák-magyar színházi előadást is bemutattak. „A négy ország közös kulturális öröksége erős közösségé formál bennünket” – emelte ki az eseményen Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

A Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködésének célja az országok gazdasági, politikai, kulturális és diplomáciai érdekeinek közös képviselete. Az együttműködés összehangolását minden évben egy tagország, a V4 soros elnöke vállalja magára. 2021. július 1. és 2022. június 30. között ezt a tisztséget Magyarország töltötte be. A V4 országok legrangosabb kulturális eseménye, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A kulturális elnökség szimbolikus átadására ezért a fesztivál helyszínén, Nagymaroson került sor. Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős minisztertől Marián Varga, a Szlovák Köztársaság elsőbeosztottja vette át szimbolikusan a kulturális elnökséget.

 „Ha kultúráról beszélünk, akkor elsősorban mindenkinek a közösség jut eszébe.  A közösség és a megtartás. Hiszen mi emberek egyedül, egymagunkban, barátok nélkül, szeretteink nélkül elszigetelt személyiségek vagyunk. Ha nem tudunk megnyilvánulni, akkor valójában nem is számítunk. Éppen ezért a kultúra több, mint puszta szórakozás. Közösségeket hoz létre, közösségeket tart meg és közösségeket erősít” – emelte ki Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

„A V4 magyar elnökségének két kiemelkedő pillére a visegrádi négyek kulturális logisztikájának erősödése és egymás kultúrájának mélyebb megismerése voltak. A kulturális sokszínűségünk és gazdagságunk arra predesztinál minket, hogy ezek bemutatásán és az együttműködéseken keresztül a béke és a biztonság érdekében tudunk közösen tevékenykedni” – mondta, Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

„A V4-ek együttműködésének nincs alternatívája. Földrajzilag és kulturálisan is olyan mélyek a közös gyökereink, hogy bármilyen vihar is jött az elmúlt évszázadokban, semmi sem tudta megtépázni ezeknek a nemzeteknek az összefogását” – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke.

A térség országgyűlési képviselője a gálaműsor után a 0627.hu stábjának adott nyilatkozatában kiemelte: az európai uniónak már nem tőlünk nyugatra van a középpontja, hanem egy ugyanilyen súlypont létrejön a V4-német tengelyen is mint, ami létrejött a német-francia tengelyen is, amikor az uniót létrehozták. Rétvári Bence rámutatott: “A MAGUNK HELYÉT AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL IGENIS FOGLALJUK EL, HISZEN BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL A KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOK NETTÓ BEFIZETŐK LESZNEK, HA A GDP NÖVEKEDÉSEK ÜTEME ÍGY ZAJLIK. MAGYARORSZÁGON IS 7,1 SZÁZALÉKOS VOLT A TAVALYI ÉVBEN. NEKÜNK EZT A FAJTA FOLYAMATOT KELL SEGÍTENÜNK, HOGY A KETTŐS MÉRCÉT MINÉL INKÁBB FELSZÁMOLJUK ÉS A KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOK SZAVA NE CSAK EGY VISSZHANG LEGYEN, HISZEN A MI SZAVUNKNAK IS UGYANOLYAN SÚLYA VAN.”

„Idén az eddigi legmagasabb látogatószámot érte el a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A négy nap során 11 ezren látogattak el a visegrádi négyek kultúráját fókuszba állító és világsztárokat is felvonultató zenei és színházi programokra. Jövőre június 22. és 25 között rendezzük meg a 10. jubileumi fesztivált” – emeltke ki Kis Domonkos Márk, fesztiváligazgató.

Az ünnepi gálát Koós-Hutás Áron és Horváth Márk duója nyitotta. Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjét, Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja Puccini Turandotjából a Nessun Dormát, míg Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dalt adta elő. A Recirquel artistája, Herczeg Richárd lélegzetelállító Lengő rúd számával nyűgözte le a résztvevőket.

Az ünnepi gálán mutatták be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült szlovák-magyar előadást, a Grammatica mysteriit is. A Petőfi Sándor versein, levelein és úti leírásain alapuló válogatás egy olyan kollázst alkot, amely nemcsak komoly, hanem humoros oldaláról is bemutatja a szerzőt – az ifjú Petőfit.

Bár a magyar kulturális elnökség véget ért, jövőre ismét Magyarország lesz az európai kultúra egyik központja. „Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban, mint az Európa Kulturális Fővárosa cím viselője dolgozik majd a közös európai kulturális értékek és kapcsolatok megerősítésén. Már idén is sok programmal, de jövőre különösen izgalmas kulturális kalandokkal várjuk a Visegrádi Csoport országaiból a fellépőket és a vendégeket egyaránt” – üzente az V4 elnökségi évet záró ünnepség résztvevőinek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa program vezérigazgatója, Markovits Alíz.

Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...