Kitekintő

Gyerekekre és az állatokra veszélyes trend terjed a hazai erdőkben

Napjainkban egy új veszélyes trend terjed a hazai erdőkben. A mai generációk számára már elképzelhetetlen lenne az élet a számtalan túlélőműsor nélkül, melyek a legtöbb médiacsatornát benépesítik. Ezekben számos praktikát tanulnak meg a nézők az erdei túlélés különböző formáiról, amire nagy a csábítás, hogy élőben is kipróbálják. A különféle engedély nélkül ácsolt szerkezetek viszont több veszélyt is rejtenek magukban – írja a 0627.hu az Erdőmentők Alapítvány közleményét szemlézve.

Már maga a fa megszerzése is sokszor probléma forrása, hiszen egy fa kidöntése nem csak az emberre, de a természetre is több szempontból veszélyes. Ezen kívül sok esetben védett élőhelyeket túrnak fel és alakítanak át az építkezés kedvéért – fogalmaznak.

Mint írják: a legközvetlenebb veszélyt viszont az hordozza, hogy az erőpróbát követően az építményeket magukra hagyják. Ezek hamarosan életveszélyesen rozogává válnak, ugyanakkor rendkívül vonzók a kisgyermekeknek, csak úgy, mint egyes vadállatoknak, akikre ráborulva az óriási fatömeg tragédia forrásává válhat.

„Mindez nem azt jelenti, hogy sosem próbálhatnánk ki képességeinket ezen a téren. Ha megkeressük engedélyért a helyi erdőgazdálkodót, csak holtfát használunk, ügyelünk arra, hogy ne védett területen építkezzünk és a végén helyreállítjuk a helyszínt, akkor időtöltésünk minden érintett számára kellemes emlékekkel jár majd” – fogalmaztak az Erdőmentők.

Fotó forrása: Erdőmentők Alapítvány

Még szintén érdekelheti...