Kitekintő

Az európai hírű sződligeti magángyűjtemény elismerése

A képzőművészet és a történelem iránti rajongás csodálatos szimbóluma az a közel ezer fedeleskorsó-gyűjtemény, melynek láttán csak a legnagyobb elismeréssel lehet megszólalni, amikor a sződligeti Korsók Háza világhírű kincsestárában körbekalauzol maga a tulajdonos, Szemere István. A különleges fedeles korsókon megtalálható például a történelem legjelesebb személyiségeinek arcképe és egy-egy örökérvényű mondata is, mint John Fitzgerald Kennedy elnöké: „Ne azt kérdezd, hogy mit tehet a haza érted, azt kérdezd, hogy te mit tehetsz a hazáért.” 

Az Európában is szinte egyedülállóan impozáns gyűjteményt a szakirodalom Németországtól kezdve egészen az Amerikai Egyesült Államokig mindenhol nagyra értékeli. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Nemzetközi Korsógyűjtő Egyesület negyedévente megjelenő amerikai Prosit című szakmagazinja több oldalon mutatta be a sződligeti Korsók Háza rendkívül gazdag választékát – mutattuk be tavaly januárban a Dunakanyar Régióban az egyedülálló gyűjteményt és tulajdonosát.

Már az első percekben kiderült, hogy Szemere István 1973-ban elkezdett kutató- és gyűjtőtevékenysége közel fél évszázada örök szerelemként lángol, melyet feleségével együtt tartanak magas hőfokon.

Az ékszerdobozként féltett különleges gyűjtemény jó hírét a szakmai sajtónak köszönhetően az európai közönség mellett megismerhették az óceán túlpartján is, az Amerikai Egyesült Államokban is.

A nagy nemzetközi érdeklődés mellett immár szűkebb pátriánk elismerésével is büszkélkedhet a közkedvelt sződligeti házaspár gyűjtő- és értékközvetítő tevékenysége, melyről a minap tájékoztatta lapunkat Szemere István.

„Március 27-én kaptuk meg a Pest Vármegyei Értéktár Bizottság elnökének e-mailjét, melyben hivatalosan is értesített arról, hogy a Korsók Háza gyűjteményét felvették a Pest Megyei Értéktárba, amihez gratulált. A megtisztelő elismerésre nagyon büszke vagyok, melyet azonnal közhírré tettem a Facebook-oldalamon.  A nagyon pozitív fogadtatást leginkább az mutatja, hogy a Zöldliget – Baráti kör Sződligetért szinte azonnal egy nagyon meleg hangulatú e-mailt küldött, melyben gratulálnak a Korsók Háza működtetéséhez, melyet Sződliget egyik büszkeségének neveznek. E-mailjük – amelyet meg is jelentettek honlapjukon – utolsó mondata pontosan kifejezi azt a feladatot, amelyet a jövőben is el szeretnénk látni: ’Munkájukhoz sok sikert, kitartást, erőt és jó egészséget kívánunk, egyesületünk is keresni fogja a lehetőségeket, hogy publicitást adjon közös otthonunk egyik büszkeségének a Korsók Házának’ – osztotta meg szerkesztőségünkkel a fenti sorokat Szemere István, aki hozzátette: a Korsók Házát szívesen bemutatjuk minden érdeklődőnek – akár egyénileg, akár csoportosan érkeznek. A látogatás ingyenes, csak időpontegyeztetés szükséges (). Részletes információ honlapunkon – www.korsokhaza.hu – található.

-Küldetésünk teljesítéséhez további biztatást ad ez a jelentős elismerés – fogalmazott Szemere István, akinek és feleségének olvasóink nevében is gratulálunk a különleges gyűjtemény létrehozásához és ismeretterjesztő tevékenységükhöz.

Dunakanyar Régió/Vetési Imre

A sződligeti csoda történetét itt mutattuk be:

Még szintén érdekelheti...