Kultúra

Vándorok vagyunk

Kerekes Dóra 20 lépcső című kötetének telt házas bemutatóját 2023. április 20-án rendeztük meg a Dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban. Szilas-Dohányos Ágnes kötethez készített illusztrációiból a könyvtár előterében kiállítás is nyílt, amely május 5-éig látogatható nyitvatartási időben. Az est háziasszonya Babják Annamária színművésznő volt. A rendezvényt Oroszki Vincze Tamás zongorajátéka nyitotta meg.

Kerekes Dóra még a gimnáziumi évei alatt kezdett novellákat írni. A 20 lépcső című novellás kötete az eltelt tíz év alatt született írásaiból készült válogatás, amelynek központi témája maga az EMBER. A novellák, mint a lépcsők, egymásra épülnek, így a huszadik novella egyben egy összegzés is.

Dóra a kötet hátoldalán ezt írta: „Vándorok vagyunk. Mindannyian úton járunk, amely a születésünkkor keletkezik és a halálunkkal véget is ér. S a kettő között? Jövünk-megyünk, keresünk, kutatunk, szaladunk, rohanunk, megtorpanunk, megállunk. És a magunk egyedi és megismételhetetlen módján mindannyian ugyanarra a kérdésre keressük a választ: Miért vagyunk a földön, ebben a földi világban? … E kötet írásai a Vándorlóknak szólnak, az Útkeresőknek, a Csendes Szemlélődőknek – Mindannyiunknak.”

Babják Annamária, Kerekes Dóra, Szilas-Dohányos Ágnes

A könyvet Szilas-Dohányos Ágnes fekete-fehér grafikái egészítik ki, amelyek fontos részei az egyes novelláknak. A kiállításon azonban színes alapot kaptak és egy-egy, az adott írásból vett idézettel kiteljesedve láthatók. Az előtér-galériában az egyes rajzokat nézve tudunk végigmenni azokon a lépcsőkön, amelyek a novellás kötetben a maguk teljességében is megismerhetők.

A kötetet a Szülőföld Könyvkiadó adta ki. Farkas Csaba, a kiadó ügyvezetője, aki sajnos nem tudott jelen lenni, ajánlásában azt is írja: „Az allegorikus történeteken keresztül megismerhetjük azt a belső világot, amely minden emberben egyedi és mégis örök érvényű az emberiség kezdete óta. A kötetet a Kerekes Dórától már megszokott finom humor és könnyeden kifejezett mély gondolatok, érzelmek hatják át. Ha feljutunk e 20 lépcsőn, talán jobban megértjük az egyetlen világot, amely valóban számít: magunkat.”

A rendezvény remek hangulatban zajlott és dedikálásokkal záródott. A könyvet megvásárolhatják Kerekes Dóránál () vagy a könyvesboltokban.

Dunakeszi Polgár/Béres Magdi

Még szintén érdekelheti...