Kultúra

Ünnepi szentmisével zárult az Ars Sacra Fesztivál Felsőgödön

2023. szeptember 16-ától 24-éig tartott a XVII. Ars Sacra Fesztivál gazdag programsorozattal országszerte. A felsőgödi Jézus Szíve-plébánia és templom rengeteg rendezvénynek adott otthont ebben az évben.

Szeptember 16-án előadást tartott Varga Éva festőművész (Isten szépsége a teremtésben címmel), majd festményeiből nyílt kiállítás a Rumi Tamás Közösségi Házban. Lehetőség nyílt ezen a napon toronylátogatásra is a felsőgödi római katolikus templomban, valamint Slezsák János kántor-karnagy orgonabemutatót tartott a kóruson. Az est fénypontjaként a Custos Consort Régizene Együttes lépett fel a Jézus Szíve-templomban Szászvárosi Sándor vezetésével. Szeptember 22-én este a Gaude Kórus hangversenyére került sor a felsőgödi római katolikus templomban.

Két nappal később, szeptember 24-én este megteltek a felsőgödi Isten-háza padsorai. A nagymise főcelebránsa Varga László mesterkanonok, a Váci Egyházmegye zeneigazgatója volt, akit Vágner Mihály állandó diakónus köszöntött a hívek nevében. László atya elmondta, hogy 4 éves korában költözött családjával a Bakonyból, Zirc közeléből Felsőgödre. Sokat jelentett számára, hogy éltek itt olyan apácák és szerzetesek, akiket 1950-ben az akkori államhatalom elűzött kolostoraikból. Közülük megemlítette Rumi Tamás kármelita atyát, aki Felsőgödön lakott és civilként villanyszerelőként dolgozott Budapesten. Ő a rendszerváltás után több éven át a Magyar Kármelita Rendtartomány vezetője volt. De sokat köszönhet László atya az akkori kántornőnek, Halász Mária Elvira szalvátor nővérnek is. Ők és sok más egyházi személy által formálódott papi és zenei hivatása. A szentmisén szolgált énekekkel a vonósokkal kiegészített Szent Imre Kamarakórus, vezényelt Slezsák János karnagy.

Varga László atya miséje

A mise végén a jelenlévők kivonultak a Bozóky térre, ahol meghallgatták Marton Zsolt váci megyéspüspök, korábbi felsőgödi plébános levélben küldött köszöntő szavait. Ugyanis a felsőgödi római katolikus templom 1924-ben lesz 100 éves és erre a jubileumra egy teljes éven át készülnek az egyházközség tagjai, közösségei. Az ünnepi felkészülési év alkalmából egy imát írtak, ami ugyancsak elhangzott a Bozóky téren. Ezt követően Varga László atya – akit 40 évvel ezelőtt szenteltek pappá – megáldotta a templomra helyezett két molinót és a visszaszámláló órát, ami azt mutatja, hány nap múlva kezdődik a templom jubileumi emlékéve. A pontos dátum már ismert: 2024. szeptember 14-e lesz a kezdete. Az ünnepi együttlét agapéval zárult a felsőgödi plébánián.

Laurinyecz Péter Pál

Még szintén érdekelheti...