Kultúra

Csermely György megkapta a kiérdemelt Harangozó Gyula-díját

Átadták a magyar táncszakma legrangosabb díjait. A jubileumi 40. alkalommal megrendezett gálaesten pedig végre megkaphatták díjaikat a tavalyi nyertesek, köztük a váci Csermely György is – írja a vaci-naplo.hu.

Talán kevés szó esett róla és sokan nem is voltak vele tisztában, de április 29-e, a tánc világnapja. A táncművészeti élet képviselői és szerelmesei így minden évben megemlékeznek Jean-Georges Noverre francia koreográfus születésnapjáról, akihez ez a dátum kötődik és megünneplik szenvedélyüket. Ráadásul idén ez még a szokásosnál is egy különlegesebb alkalom volt, hiszen immáron 40. éve szólt ez a nap a táncról. Így a táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház egy közös gálaműsorral készült, melynek keretében díjat kaptak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Ha Vác és táncművészet, akkor legtöbbünknek a Váci Jeszenszky® Balett jut eszébe, amelynek vezetője Csermely György táncművész, táncpedagógus, producer, a Váci Jeszenszky® Balett alapító igazgatója. Az igazgatót idén márciusban Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a táncművészet terén kiemelkedő alkotói, előadói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjban részesítette – számolt be róla tavaly Szávai Attila a Váci Napló hasábjain. De a táncművész-koreográfust ábrázoló szobrokat csak az idei jubileumi gálaesten kaphatták kézhez.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: “A táncművészet területén van mit ünnepelnünk” – hangsúlyozta, hozzátéve: soha a magyar kultúrában ennyi közpénz, figyelem, forrás nem állt rendelkezésre, mint az elmúlt négy esztendőben. Új kulturális intézmények jöttek létre – mondta, kiemelve a 2019-ben megnyílt Nemzeti Táncszínház épületét. Az államtitkár köszöntötte az előző évi és az idei Harangozó Gyula-díjasokat és átadta a táncművész-koreográfust ábrázoló szobrokat:

Csermely Györgynek – táncművész. táncpedagógus, producer, a Váci Jeszenszky Balett alapító igazgatója

Zachár Lórándnak – szabadúszó táncművész, koreográfus

ifj. Zsuráfszky Zoltánnak – táncművész, koreográfus, Magyar Állami Népi Együttes

Még szintén érdekelheti...