Kitekintő

Jövőre tizenegymilliárdot meghaladó forrásra pályázhatnak a civil egyesületek és alapítványok

–  A Nemzeti Együttműködési Alap legújabb pályázati lehetőségei október 3-án 10 órakor megnyílnak a civil szervezetek, az egyesületek és az alapítványok előtt, melyek az elnyert forrást működésre, szakmai programokra, rendezvények megtartására fordíthatják – jelentette be péntek délután a váci Piarista Kilátó Központban tartott sajtótájékoztatón dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultációért Főosztályának vezetője.

Mint a főosztályvezető elmondta, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap 2022. évi közös szakmai tapasztalatairól adnak tájékoztatást a délután megrendezésre kerülő váci konferencián.

Dr Kecskés Péter

– Nagyon sok olyan központi programunk – workshop, képzés, kiadvány – van, ami meggyőződésem, hogy érdeklődésre tarthat számot a civil szervezetek körében. Mindemellett olyan gyakorlati tudnivalókat is megosztunk a hallgatósággal, melyek kifejezetten a most kiírásra kerülő pályázati lehetőségekkel kapcsolatosak, elősegítik, hogy minél több nyertes pályázat segítse a civil szervezetek működését – ismertette dr. Kecskés Péter.

A főosztályvezető kiemelte: 2021 óta arra is van lehetőség, hogy aki az úgynevezett összevont pályázaton nem kerül a nyertesek közé, ő is nyertesnek érezheti magát, amennyiben formailag érvényes pályázatot nyújtott be, ugyanis ilyen esetben 150 ezer forint minimális támogatásban részesül.

A Váci Napló kérdésére kifejtette, hogy a tevékenységi csoportok szerint 5 kollégiumhoz nyújtható be a pályázat, mellyel a civil szervezetek számára tágra nyílt a lehetőség. – Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az idei 10,8 milliárd forinthoz képes jövőre több mint 11 milliárd forint áll rendelkezésre a civil közösségek támogatására.

Dr. Kecskés Péter a Dunakanyar Régió kérdésére elmondta, hogy a KSH kimutatása alapján Pest megyében közel kétszer annyi, 7000 egyesület működik, mint alapítvány, melyek igen aktívak, részt vesznek a közösségi életben. A pályázók aránya 2021-ről 2022-re 25 százalékkal nőtt, ami a pályázati kiírásnak, a 150 000 forintos minimális támogatásnak is köszönhető. – Az elmúlt egy évben 13013 civil egyesület nyújtott be pályázatot – válaszolta dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultációért Főosztályának vezetője.

Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal főispánja a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a civil közösségek értéket teremtenek működésük révén.

Dr. Tarnai Richárd és dr. Kecskés Péter

– A civil szervezetek tagjai tevékenységük során különösen azt preferálják, amit a saját életükben kiemelkedőnek tartanak, melyért önzetlenül áldozzák fel szabadidejüket, tudásukat.  A Kormányzat minden kezdeményezést támogat, ám abba nem szól bele, hogy azt milyen módon végzik a civil szervezetek. Egy határ van, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani, például a civil szervezetek, egyesületek politikai tevékenységet nem végezhetnek. Aki ebbe a hibába esik – látjuk az elmúlt napok történését akár egész nagyban – annak természetesen a jogi következményei is megvannak. De ismételten szeretném kiemelni, hogy értéket teremtenek a civil szervezetek és egyesületek – fogalmazott dr. Tarnai Richárd, aki hozzátette: az uniós szankciók, a drasztikusan megnőtt energiaárak ellenére a kormány fontosnak tartja a civil közösségek anyagi támogatását, a pályázati források növelését.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...