Kitekintő

Új utat és iskolatető-felújítást avattak Püspökhatvanban

Az elmúlt években 585 millió forint állami támogatás érkezett Püspökhatvanba, melyből – többek között – 70 millióból készült el a szerdán átadott közel egy kilométer hosszú aszfaltborítású út és az általános iskola 50 millióból felújított tetőszerkezete. Az országgyűlési képviselő szerint a helyi lakosság életében nagy jelentőségű beruházások különösen felértékelődnek az orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók, a megnövekedett rezsiköltségek okozta nehézségekkel terhelt időszakban.

  • A településen megvalósított fejlesztéseknek és beruházásoknak kétszeresen is dupla értéke van, hiszen az elmúlt félévben minden nap azzal foglalkozunk, hogy mennyivel ér kevesebbet az emberek pénze Európában. Mindannyian érzékeljük az elhibázott uniós szankciók és a háború negatív hatásait. Örülünk annak, hogy a magyar emberek elmúlt években végzett munkájának eredményeként jelentős forrásokat tudtunk fejlesztésekre, iskolai felújításokra, egészségház bővítésére vagy út- és járdaépítésre fordítani, nem pedig, mint napjainkban a megnövekedett rezsiszámlákra.

Rétvári Bence kiemelte: Ukrajnában, a világhatalmak ütköző zónájában dúló háború miatt nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte sokkal nehezebb elindítani bármilyen fejlesztést is.

  • Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a két szuperhatalom vezetői leüljenek a tárgyalóasztalhoz, hogy béke legyen, mert most olyan háborús világban élünk, amikor sokkal nehezebb az élet. Ezért örülünk az elmúlt évek eredményeinek, fejlesztéseinknek – hangsúlyozta a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, aki felidézte a Magyar Falu Program keretében Püspökhatvanban megvalósított fejlesztéseket. Mint mondta: közös munkánk eredményeként 40 millió forintból újult meg a művelődési ház, ami akkor sem volt könnyű, de ma kétszer ennyibe kerülne.
  • Út– és járdafelújításokra 60 millió állt rendelkezésre, 62 millió forintból újult meg az orvosi rendelő, 30 millió jutott a 3 szolgálati lakás kialakítására, a helyi kisboltok fejlesztésére 68 millió forint érkezett a faluba, 90 milliót meghaladó forrásból valósult meg a bölcsődei fejlesztés – sorolta Rétvári Bence, aki bejelentette, hogy mindemellett kulturális és szociális célokra is jelentős összeggel segítették a lakosság mindennapi életet, a nemzetiségi önkormányzat tevékenységét, de jutott a tűzifaprogram forrásaiból Püspökhatvanba, amely az elmúlt években összesen 585 millió forint támogatásban részesült.
  • Bízom benne, hogy mielőbb béke lesz Ukrajnában, és újra az elmúlt évek nyugodt, tervekkel és munkával teli életét élhetjük, Brüsszel is változtat elutasító politikáján – húzta alá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki gratulált a helyi önkormányzat, az iskola és a váci tankerület vezetőinek és munkatársaiknak az elért eredményekhez.

Bátyi József polgármester köszönetet mondott az állami támogatásokért, mert – mint fogalmazott – az önkormányzat saját erőből képtelen lett volna megvalósítani a félmilliárdot is meghaladó fejlesztéseket.

  • Az új útról elmondta: két évtizede, 2002-ben 7 hektár külterületi szántót vásárolt az önkormányzat, melyet belterületbe vontak és 45 építési telket alakítottak ki. Akkoriban a fejlesztés nagyon lassan haladt, mert nemigen voltak pályázati lehetőségek.
  • – 2019-ben gyorsultak fel a folyamatok, amikor 30 millió forintot nyertünk pályázaton, majd 2021-ben 40 milliót, amit az önkormányzat ötmillióval egészített ki, melyből sikerült megépíteni a 796 méter aszfaltozott utat és a hozzá csatlakozó 86 méteres szakaszt – ismertette Bátyi József polgármester, aki azt is elmondta, hogy a faluban élő fiataloknak 5 éves beépítési kötelezettséggel 270 ezer forintért adták el az 1100 négyzetméteres közművesített telket, a nem püspökhatvani születésűeknek pedig másfél millió forintért, akik a gyönyörű természeti környezetben alakíthatnak új otthont, a szépen fejlődő településen.
  • Az avató ünnepséget színvonalas ének-zenei program színesítette.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Dr. Verebély Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője (b1), Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Bátyi József polgármester

Még szintén érdekelheti...