Kitekintő

Sződ a tervszerű fejlődés útját járja – Vállalkozó park nyílt 209 millió forint állami támogatással, elkészült a 8 tantermes iskola terve

Pest megye egyik legősibb települése Sződ, melyről az első írásos említést IV. Béla király uralkodása idejében, 1255-ben keltezett oklevélben tesznek a krónikások. A közel nyolcszáz éves település mai lakossága is ragaszkodik szokásaihoz és néphagyományaihoz. A községet 2001 óta polgármesterként irányító Hertel László szerint a település folyamatos fejlődésének szilárd alapja a lokálpatrióta elkötelezettségű önkormányzati tevékenység, a tenni akarás, melynek egyik ékes bizonysága, hogy a közművek teljes mértékben kiépültek.

Az elektromos-hálózatra a község lakóinak 100%-a, az ivóvíz-hálózatra 98%-a, a gáz-hálózatra 98%-a, a szennyvízcsatorna-hálózatra 98%-a rácsatlakozott. A telekommunikációs lefedettség 100%-os. Amire külön büszkék vagyunk, Sződ minden belterületi útja szilárd burkolatú, melyeknek 99%-át aszfalt borítja. Napjaink feladata a ’finom hangolás’, az örvendetesen növekvő lakosság igényeihez igazítani az intézmény hálózatokat, a régi utak felújítása, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése, a község további fejlődését garantáló fejlesztések, beruházások alapjainak a lerakása” – mondja a tapasztalt településvezető.

Az állam 209 millió forintos támogatásával elkészült a vállalkozói park – jelentette be Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Hertel László polgármester
  • A képviselő-testület a község bevételeinek növelése és az új munkahelyek létesítése érdekében jelentős gazdasági és kereskedelmi övezeteket jelölt ki, a területek beépülése folyamatos. A közeli hetekben készült el az állam 209 millió forintos támogatásával a vállalkozói park, melynek megvalósításához nagyon sok segítséget kaptunk dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselőnktől – tájékoztatott Hertel László.

Majd arról beszélt, hogy a nagyobb léptékű fejlesztésekhez – helyi közösségben rejlő kreativitás, az önkormányzat és a lakosság összefogása mellett is – nélkülözhetetlenek az állami pályázatok, támogatások. Jó példaként a régi hivatal épületének és az általános iskola tornatermének a felújítását említi, melyhez 96 millió forintot nyertek KEHOP pályázaton.

Megújult a faluház

– A helyi lakosság egyik legfontosabb közösségi tere a faluház, amely nívós rendezvényeknek, kulturális programoknak a helyszíne. Mindannyiunk nagy örömére már javában tart az épület felújítása – jegyzi meg elégedetten.

Nagy segítségnek tartja, hogy a helyi óvoda konyha fejlesztésére 39,8 millió forint támogatást nyertek, az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére, a rendelőintézet átalakítására, orvosi eszközök beszerzésére 19,7 millió forint támogatást kaptak a Pest megyei Önkormányzattól.  

Elkészült az új irattár

Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal színvonalas működését és a lakosság precíz kiszolgálását, a dokumentumok kulturált tárolását segíti az önkormányzat új irattár épülete is. Az épület elkészült – jelentette be a minap Sződ polgármestere és a község országgyűlési képviselője.

Az utak és az útszegélyek javítása folyamatos a településen

Szinte minden településen az egyik legnagyobb igény az utak felújítására van. Sződön több utca is meg tudott újulni, akár a régi településrészeken, akár az új építésű házak között. A Belügyminisztérium 20 millióval, a Magyar Falu Program pedig 29,6 millió forinttal támogatta a település útjainak felújítását.

– Az értékek megőrzése, az idősebb korosztály tagjainak a kulturált kiszolgálása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a fiatalok jövőjét segítő fejlesztésékre is. Így például 48 millió forint állami támogatással sikerült két csoportos mini bölcsődét kialakítani, a jövő nemzedéket szolgálja majd a valamivel több, mint 8 milliárd forintból megvalósuló 8 tantermes iskolabővítés is – mondta optimistán Hertel László polgármester, aki szerint az elmúlt években érkezett közel 600 millió forint állami támogatás jól érzékelhető Sződ mindennapi életében, a település arculatán.

Vetési Imre

A 8 tantermes új iskola látványterve

Még szintén érdekelheti...