gazdaság

Semjén: a kismarosi ciszterci nővérek manufaktúrája piaci alapon is életképes

– A kismarosi ciszterci nővérek lekvár- és szörpkészítő manufaktúrája piaci alapon is életképes, mivel versenyképes, minőségi helyi termékeket gyártanak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Kismaroson – írja az MTI.

A nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrájának ünnepélyes átadásán arról beszélt: ha végignézünk a magyar történelmen, szembetűnő, hogy „a tájak lelkisége és szellemisége” szempontjából meghatározó, milyen szerzetesrendek éltek korábban a területen.

MTI/Mohai Balázs

    Ugyanis – folytatta Semjén Zsolt – miután Rákosi Mátyás betiltotta a rend működését, és ott ahol a ciszterciek később sem tudtak visszatelepülni, a kisugárzásuk mégis ott maradt. Ahol pedig visszatelepültek, szellemi pezsgést hoztak létre.

    Hozzátette, ott, ahol voltak szerzetesrendek, volt lelki erő, szellemi jelenlét, az emberek életminősége, kötődése egymáshoz és a világhoz sokkal gazdagabb volt, amit az állam is védendő örökségnek, értéknek tekint.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője
MTI/Mohai Balázs

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a ciszterci rendnél van hagyománya a mezőgazdasági munkának, 900 éve dolgoznak fel gyümölcsöt a rend tagjai.

    Hozzátette, hogy a második világháború előtt a legnagyobb mezőgazdasági továbbképző és felsőoktatási intézmény is ciszterci kötődésű volt, olyan mintagazdaságokat működtettek, amelyekben más országokból is idehozták a legkorszerűbb technológiákat.

    Az államtitkár elmondta, hogy a most elkészült és átadásra kerülő gyümölcsfeldolgozó üzem is a legkorszerűbb technológiákkal épült meg, amihez a kormány 356 millió forint támogatást nyújtott.

    Hangsúlyozta, hogy az üzem az egész térség számára fontos, mert a környék kistermelői ide tudják hozni a terményeiket.

    A nővérek az itteni bevételeikből egy orvosi rendelőt is fenntartanak Kismaroson – jelezte Rétvári Bence.

Horváth Olga, a ciszterci nővérek kismarosi monostorának apátnője, jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője (j2) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j3). MTI/Mohai Balázs

    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy mióta – 12 éve – elkezdett kormányozni a Fidesz-KDNP, azóta volt egy alapelvük: hazai termék, hazai munkahely; ennek egy kis szeletét a ciszterci nővérek ebben a manufaktúrában bemutatják.

    Az elkészült üzem épületét Marton Zsolt váci megyés püspök áldotta meg.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Rétvári Bence (b2), Soltész Miklós (b), Horváth Olga, és Marton Zsolt váci megyés püspök átvágja a nemzeti színű szalagot a ciszterci nővérek új gyümölcsfeldolgozó manufaktúrájának átadóünnepségén Kismaroson 2022. március 7-én.
MTI/Mohai Balázs

Még szintén érdekelheti...