gazdaság

A csúcsra csak biztos alapokra építve lehet feljutni

Interjú Juhász Attilával, a Piramis Építőház Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatójával

Emlékszem, amikor hosszú évekkel ezelőtt megalapította az újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft-t, akkor azt nyilatkozta, hogy vállalkozását úgy szeretné felépíteni, mint egy piramist, amely széles és szilárd alapokon nyugszik, mert csak így lehet igényes szakmai munkával – fokról fokra haladva – feljutni a csúcsra. Az élet önt igazolta, hiszen nem csupán Pest megye, hanem az ország egyik legsikeresebb vállalkozását építette fel munkatársaival együttműködve. Interjú Juhász Attilával, az újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatójával.

Juhász Attila negyedszázada alapította a ma már országos elismertséggel büszkélkedő gödi vállalkozását
  • Mi a siker titka, amit – ha csak a 2021-es esztendőt említjük – a folyamatos növekedés és a szakmai díjak, elismerések sokasága is fémjelez?
  • A vállalkozásom az elmúlt évben ünnepelte fennállásának a 25. évfordulóját. Az elmúlt negyedszázad alatt folyamatosan igyekeztem a számomra legfontosabb vállalati alapértékek mentén irányítani a céget, melyek a megbízhatóság, a megbecsülés, az ügyfélközpontúság, és a fejlődés. Hiszem azt, hogy egy vállalkozás akkor tud a legeredményesebben működni, ha a munkatársak is tudnak ezzel az értékrenddel azonosulni. Ez a mi esetünkben nem kizárólag abban valósul meg, hogy minden irodánk falán ki vannak függesztve ezek az alapértékek, hanem abban is, hogy a kollégáim egyéni teljesítményét is ezen értékrend alapján bíráljuk el.  

A 2021-es év valóban eredményes volt minden szempontból a cégünk életében. 2020-hoz képest messze a piaci átlag feletti, 40%-os árbevétel-növekedést tudtunk elkönyvelni. 165 kiváló munkatársam segíti a céljaink elérését, és annak ellenére, hogy már átléptük a családi vállalkozás méretét, talán mégis arra vagyok a legbüszkébb, hogy idén először a DreamJo.bs országos versenyben elnyertük a „Szerethető Munkahely Díjat”. Külön öröm volt számomra, hogy erre a díjra úgy adtak be pályázatot a kollégáim, hogy erről már csak akkor értesültem, amikor megnyertük. Azt gondolom, hogy a sikerünk legfontosabb mozgatórugója az a sok elkötelezett munkatársam, akik nap mint nap a küldetésünkért, a vásárlóink gondtalan otthonteremtéséért tevékenykednek. Hiszem azt, hogy ha megbecsült, elkötelezett, és a vállalati célokkal azonosulni képes kollégáim vannak, akkor a siker útja ki van kövezve előttünk.

  • Márpedig az eredmények ezt igazolják!
  • Valóban. A kiváló csapatnak köszönhetően sikerült elérni azt is, hogy 2021-ben, a kereskedelmi kategóriánkban, immár harmadik alkalommal hódítottuk el a BIX „Legjobb Ügyfélélmény” díját. Ez számomra azért különlegesen fontos, mert ez nem egy külső zsűri által megítélt elismerés, hanem a minket értékelő több száz elégedett ügyfelünk által leadott értékelés alapján kiérdemelt díj.
  • Számtalan példa bizonyítja, hogy a szakmai siker mellett nem feledkeztek meg a társadalmi felelősségvállalásról sem.
  • Az elmúlt 25 évben azt vallottam, hogy érzékenynek kell lennünk a körülöttünk lévő környezetre, az emberek és a településünkön működő szervezetek, intézmények mindennapi kihívásaira. Ez számtalan társadalmi szerepvállalásunkban öltött formát a múltban, és lehetőségeimhez mérten így lesz a jövőben is. Megítélésem szerint ennek is volt köszönhető, hogy augusztus 20-án állami kitüntetésben részesültem. Áder János köztársasági elnök úr „Magyar Ezüst Érdemkereszt” kitüntetést adományozott számomra a településünk társadalmi életében vállalt szerepem, és közösségépítő tevékenységem elismeréseként. Bevallom ez nagyon jól esett, annak ellenére, hogy nem ez volt a motiváció, amikor a helyi közösségeknek segítettünk az elmúlt évek során.
  • Áder János köztársasági elnök „Magyar Ezüst Érdemkereszt” kitüntetéssel ismerte el Juhász Attila társadalmi felelősségvállalását, a közösségekért végzett önzetlen tevékenységét
    • Miközben gratulálok személyes elismeréséhez, a munkatársak példaértékű teljesítményéhez, arra is kíváncsi vagyok, hogy az építőiparban dolgozók, az építőanyag kereskedelem területén működő vállalkozások számára napjainkban mi jelenti a legnagyobb kihívást?
    • Számunkra a legnagyobb kihívást egyértelműen a kiszámíthatóság hiánya jelenti. Bár az építőipari termékeket forgalmazó üzletek a koronavírus-járvány minden hullámában folyamatosan nyitva lehettek, azt még most sem nem látjuk tisztán, hogy a vírus hosszú távon milyen hatással lesz a gazdaságra.

    Az építőipar az egyik legnagyobb nyertese az utóbbi évek gazdaságpolitikájának. Az államilag támogatott otthonteremtési, és felújítási programok, valamint a vállalkozásokat segítő pályázati források erős lökést adtak az iparágunknak. Egy jó stratégiát folytató cég ebben a helyzetben természetesen „előre menekül”. Így tettünk mi is, és számtalan beruházást hajtottunk végre. Elindult innovatív online webáruházunk, az építőanyag.hu, új, nagyméretű raktárcsarnokot építettünk, számtalan új ügyfélélményt fokozó szolgáltatást vezettünk be, és jelentős korszerűsítést hajtottunk végre a tehergépkocsi-flottánkban és a gépparkunkban. Az új gödi körforgalom szomszédságában egy korszerű építőanyag-szakáruház építését is megkezdtük, melyet terveink szerint jövő év második felében tudunk megnyitni, és ide költözik majd át az év második felében a Pesti úti központi irodánk is. Egy ilyen nagymértékű fejlesztési koncepció csak akkor tud sikeresen működni, ha az építőipart támogató gazdaságpolitika hosszú távú lesz. Mi erre rendezkedtünk be, de a folytatással kapcsolatban nagy a bizonytalanság a szakmán belül is.

    2021-ben óriási kihívást okoztak az építőanyagok nagymértékű áremelkedései, valamint az ezzel együtt járó olyan mértékű termékhiány is, amelyhez még csak hasonlót sem láttam a 25 éves pályafutásom alatt. Nehéz volt kiszámítani, hogy mikor érdemes vásárolni, hogy tovább folytatódik-e az áremelkedés, vagy elindulhat-e egy csökkenés. Tavaly úgy működtünk, mint a tőzsde.

    • A gazdasági környezet milyen hatással van a vállalkozásokra, milyen reményekkel, tervekkel készülnek a 2022-es esztendőre?
    • Úgy ítélem meg, hogy az otthonteremtést támogató intézkedések, valamint a 2022 év végéig érvényes otthonfelújítási támogatás miatt idén még erős évre számíthatunk, és ennek köszönhetően további növekedési tervünk van. Ami az egyik fő nehézséget fogja okozni, az az, hogy a magas infláció, valamint az elszállt ipari energiaárak miatt további áremelkedésre számítunk – ennek átlagos százalékos mértékét jelenleg 10-20% közötti szintre prognosztizálom. A másik kihívást a termékhiány fogja jelenteni. Most is van néhány olyan termékkör, amelyből nem tudunk annyit vásárolni, amennyire az ügyfeleinknek szüksége lenne, és akár hónapokat kell rá várni. Ilyenek többek között a szálas szigetelőanyagok, a tetőfedőanyagok és a falazóanyagok. Az építkezők helyzetét, az sem könnyíti, hogy az építőipari szakemberhiány nem mérséklődik. Egy általunk végzett reprezentatív piackutatás szerint is több hónapot kell várni egy megfelelő építőipari szakemberre. Amit mindenképpen javasolni tudok az építkezőknek, illetve a felújítást tervezőknek, az az, hogy a kivitelezői kapacitásokat idejében kössék le, valamint az építőanyagokat is mihamarabb szerezzék be, megelőzve így az áremelkedéseket.

    Vetési Imre

    Még szintén érdekelheti...