gazdaság

Mi mindennel van tisztában egy profi ingatlanközvetítő?!

Aki hivatásaként tekint az ingatlanközvetítői szakmára, annak nem elég a határozott fellépés és a jó üzleti véna. Ez önmagában édeskevés! Alapvető a naprakész tájékozottság, rengeteg területen otthonosan kell mozogni, szerteágazó tudásra van szükség. Leskó Zoltán, ingatlanértékesítő és pénzügyi közvetítő felsorol néhány témakört és aktualitást a teljesség igénye nélkül, amivel egy profi értékesítőnek még álmából felkeltve is tisztában kell lennie.

Egy dolog biztos: a bizonytalanság

A szomszédban zajló háború miatt, valamint egy előrevetített gazdasági válság küszöbén állva komoly kétségekbe ütközik az, aki egy saját otthon megteremtésével szeretné megalapozni a jövőjét. Már a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta érzékelhető egy általános, nagyfokú bizonytalanság, ami a piac valamennyi szegmensére rányomta a bélyegét.

– Az emberek kétszer is meggondolják, hogy milyen lakóingatlant vásároljanak, illetve, hogy egyáltalán belevágjanak-e egy 20-30 éves futamidejű hitel törlesztésébe. Nem érzik biztos megoldásnak azt sem, hogy a megtakarított pénzüket most lakóingatlanbainvesztálják. A támogatási rendszerek jövője is a levegőben lóg. Nincs még egyértelmű tájékoztatás az idén kifutó lakás- és családtámogatási programok meghosszabbítását, esetleges átalakítását illetően – kezdte a szakember, Leskó Zoltán.

A piac alakulása az elmúlt években – kronológiai áttekintés

A 2008-as gazdasági válság gyakorlatilag ellehetetlenítette az egész ágazatot. Hosszú éveket kellett várni arra, hogy a helyzet stabilizálódjon, a piac újból magához térjen.

– A hazai ingatlanpiacon 2015-2016 környékétől egy hellyel-közzel lineárisnak mondható, extrém mértékű áremelkedésfigyelhető meg. A kiadott építési engedélyek száma – a 2000-es évek elejének fellendülését követően – évről évre rohamosan csökkent. A támogatásoknak köszönhetően 2016-ra viszont újra megközelítette a 2002-es csúcsidőszakot. A CSOK, az 5%-os áfa-visszaigénylés és a babaváró kölcsön soha nem látott mértékű keresletet eredményezett és az áremelkedéshez is jelentősen hozzájárult – mondta az ingatlanszakértő.

Lakásfelújítás

Az állam által 2021 januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe, akik saját tulajdonú ingatlannal rendelkeznek, és legalább egy 25 év alatti gyerek is velük él a háztartásban. A maximálisan felvehető összeg 3 millió forint, amit előre meg kell finanszírozni.

– Nincs könnyű helyzetben, aki 2022-ben lakásfelújításon (vagy építkezésen) töri a fejét. Ennek oka a drasztikus anyagár-emelkedés és a munkaerőhiány és az ebből következő emelkedő tendenciát mutató napi árazás. Amellett, hogy megbízható szakembert keresünk, és igyekszünk korrekt szerződést kötni, érdemes 20-30%-os (de inkább több, hogy biztosra menjünk akár 40-50%) tartalékkal rendelkeznünk. Az anyagokat javasolt előre beszerezni, és azok raktározásáról gondoskodni. Általános tendencia, hogy ebben a kritikus, bizonytalan helyzetben az emberek inkább halogatnak, és kivárnak. Jobbára csak azok vágnak bele a lakásfelújításba, akiknek – például a baba érkezése miatt – nincs más választásuk.

Ingatlan eladás

Az új és a használt ingatlanok értékesítésénél egyaránt visszaesés tapasztalható. A vevők egyre kevésbé hajlandóak (és képesek) megfizetni az ingatlanokat, az eladók részéről mégis a túlárazás jellemző.

– Ehhez a szomszédban zajló háború, az infláció, illetve az állami támogatások elérhetősége (például CSOK, babaváró kölcsön) egyaránt hozzájárult. Az eladók maguk alatt vágják a fát, rengeteg lakás, ház ragad bent hosszú időre a piacon. Ráadásul minél hosszabb ideje hirdetik az ingatlant, annál nagyobb lehet az alku mértéke. Néhány hónap után az érdeklődés alábbhagy, és elkerülhetetlen lesz az árcsökkentés. Könnyen előfordulhat, hogy a ház vagy a lakás végül a reális piaci ár alatt talál majd gazdára. Ez az eladónak milliós veszteséget jelenthet.

Ingatlan vásárlás

– Mostanában nem egy olyan esetről hallottam a kollégáktól, amikor a vevő – akár szerződéskötés előtt, a legutolsó pillanatban – visszalépett a vásárlástól. Ez egyértelműen a háborúnak és a bizonytalan gazdasági helyzetnek tudható be. Az emberek most még jobban szeretnék biztonságban tudni a pénzüket. Az sem véletlen, hogy 2021-hez képest 2022 első félévében mintegy 30%-kal csökkent a megkötött építkezési szerződések száma. Az anyagárak emelkedése miatt a befektetők inkább a jó állapotú, illetve a felújított ingatlanok iránt érdeklődnek. „Hála” az elszállt kamatoknak, sokak számára lehetetlen olyan magas hitelösszeget felvenni, mint amekkorára a vásárláshoz szükségük lenne – részletezte Leskó Zoltán.

CSOK

Az állam az elmúlt néhány évben számos vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget bedobott a gyermekvállalási kedv fokozására. A 2015-ben napvilágot látott CSOK használt és új lakás vásárlásához egyaránt igénybe vehető. A három gyereket tervezők járnak a legjobban, ők 10 millió forintra számíthatnak. A CSOK további 15 millió forint kedvezményes, fix kamatozású hitellel is kiegészíthető.

2022 januárjától a Családi Otthonteremtési Kedvezmény – építkezéshez, bővítéshez vagy korszerűsítéshez – akár másodszorra is kérhető. Ezt akkor tehetik meg a családok, ha az előző igényléshez képest több gyereket vállalnak. Ilyenkor lehetőség van szerződésmódosításra, sikeres elbírálás esetén jár a különbözet. További információ: https://www.leskozoltan.hu/

Sárréti Anita

Még szintén érdekelheti...