Sport

Egy fiatal vízilabda-szakosztály sikerei és nagy reményei

A Dunakeszin és Gödön működő Aquaworm Waterpolo Egyesület idén öt csapattal indult a korosztályos vízilabda-bajnokságokban. Németh Rudolf testnevelő tanár, úszó- és vízilabdaedző, sportmenedzser évekkel ezelőtt az úszásoktatásra fókuszálva alapította meg a klubot. 2014-ben a vízilabda-szakosztály létrehozásával bővítette tevékenységüket, amely napjainkra sikersztori lett.

– Serdülő fiúcsapatunk megnyerte az országos bajnokságot a B csoportban, ráadásul a rájátszásban mind a tíz mérkőzésen győztek a srácok, maguk mögé utasítva a Százhalombatta, a III. Kerületi TVE csapatát is, melyek saját medencével rendelkeznek. 2008-as csapatunk a Budapest Bajnokságban csoportjában – pontazonossággal az első és második helyezettel – a harmadik helyen végzett. Az ő teljesítményükre is büszkék vagyunk, hiszen olyan nagy múltú egyesületek csapataival mérkőztek, mint a Budapest Honvéd, az OSC, a BVSC Zugló, az Oxigén, a Kópé-Uvse, az Angyalföldi Sportiskola. Országos gyermekcsapatunk ugyancsak a B csoportban a harmadik helyen végzett a korosztályában – sorolta az érmet nyert csapatok sikerét Németh Rudolf.

Az országos bajnok serdülő csapat

A sportvezető így folytatta: A 2009-es születésű fiatalokkal felálló csapatunk csoportjában az ötödik helyet szerezte meg a Budapest Bajnokságban. Ők is nagyon ügyes és ambiciózus gyerekek, akik előtt még nagy lehetőség van. Ebben a csapatban játszik négy nagyon ügyes kislány is. Az ötödik, a legfiatalabb gyerekekből álló csapatunk idén először indult az Észak-keleti bajnokságban. Ők vannak a legtöbben, nekik ez volt a tanulóév, most ismerkednek a vízilabda alapjaival.

Németh Rudolf nagy szakmai büszkeséggel beszélt a csapatok teljesítményéről.
– A siker mögött nagyon sok munka és lemondás van. De a sport erről szól, ha van egy célunk, akkor azért mindenképpen küzdünk, mindent megteszünk és az akadályokat elhárítva, vagy azokon túllépve közösen megyünk a kitűzött cél felé – mondta a klub vezetője, aki mellett vezetőedzőként a negyvenéves vízilabdamúlttal büszkélkedő Császár György viszi a vállán a csapatok szakmai irányítását.

– Az utánpótlás-nevelésre fókuszáló szakosztályunkba alapvetően a szorgalmas gyerekeket keressük, akik egy idő után utolérik a tehetségeseket is, sőt, akár el is hagyják őket a fejlődésben. A szorgalommal és tehetséggel megáldott fiataljaink közül tizenhatan olyan nagynevű klubokba igazoltak, mint a Vasas, a Honvéd, az UVSE, vagy említhetem a KSI-t.

Évzáró a szülők jelenlétében

A dunakeszi Aquaworm Waterpolo Egyesület vízilabda-szakosztályának a legújabb célja, hogy megteremtse az A csoportban való indulás feltételeit. 
– Ahhoz, hogy a 24 csapatos A csoportban szerepelhessünk mind a három –  gyermek, serdülő  és ifjúsági – korcsoportban el kell indítani egy csapatot. Sajnos ificsapatunk még nincs, amelynek szerepeltetéséhez még jobb körülmények és több vízfelület és edzési lehetőség kell. Megvallom, igazán az lenne az optimális állapot, ha a három korcsoport csapatai mellett lenne egy felnőttcsapatunk is, mellyel a Budapest Bajnokságban képviselhetnénk Dunakeszit. Erre jó esélyünk is lenne, hiszen jó néhányan élnek a környéken, akik egykoron valamilyen szinten vízilabdáztak, de ehhez feltétlenül növelni kellene a medenceidőt, ami viszont rendkívül költséges. Jelenlegi csapataink után havonta 1-1,2 millió forintot fizetünk a napi 3 óra vízfelület használatáért Dunakeszin – teszi hozzá nagy sóhajjal.

– A fokozatosan mélyülő gödi strand nagymedencéje sajnos csak úszóedzésekre alkalmas, így a vízilabdaedzéseket és a legfiatalabb korosztály mérkőzéseit Dunakeszin tartjuk. Ez azonban nagyon költséges, ezért – ha csak tehetjük – a bajnoki mérkőzéseinkre jóval kedvezőbb feltételekkel a BVSC-nél bérlünk medencét. Annak örülnénk, ha minden mérkőzésünket Dunakeszin játszhatnánk, már csak azért is, mert a 60 fős szakosztályunkban sportoló fiatalok 60-70 százaléka dunakeszi lakos, a többiek Gödről és Fótról járnak hozzánk. 

Évzáró mérkőzés a szülőkkel

Az Aquaworm Waterpolo szakmai stábjának eltökélt célja, hogy a meglévő vízfelületet „megőrizzék”, és akár már jövőre az A2-es 24 csapatos csoportban szerepeljenek.

– Ez anyagilag és logisztikailag egyaránt nagy kihívás, de reményt ad, hogy a szövetség példaértékűnek tartja a szakosztályunk munkáját és működését, melynek köszönhetően sikeresen pályázunk a TAO-s támogatásra. Az állam segítsége nélkül, csak a tagdíjakból nem tudnánk működni. Nagyon jónak tartom az állam mecenatúra-szerepvállalását, amely nélkül közel sem lenne ilyen sikeres az utánpótlás-nevelés az olimpiai vízilabdasportágban sem – hangsúlyozta a klub vezetője.

Németh Rudolf örömmel újságolta azt is, hogy a nyári vakáció időszakában a vízilabda-szakosztály csapatai nagyon kedvező feltételekkel edzőtáborozhatnak a dunakeszi önkormányzat balatonakarattyai vízparti üdülőjében immár negyedik éve, ahol a fiatal sportolók igényes környezetben kezdhetik el a felkészülést az új bajnokságokra.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...