Sport

Óriási hír: Pongrácz Bence is indulhat a párizsi olimpián!

A Nemzetközi Judo Szövetség közölte a kétéves kvalifikációs sorozat végeredményét, s erről levélben tájékoztatta a honi szövetséget és a Magyar Olimpiai Bizottságot. A szakadkártyák kiosztásánál a magyaroknak is jutott egy, amely valójában kettőt ér: csapatban is szerepelhetünk a párizsi olimpián.

Amint arról már korábban többször beszámolt a judoinfo.hu, a sorozatban öt versenyző vívta ki az indulás jogát Párizsba: Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Özbas Szofi (63 kg, BHSE) és Gercsák Szabina (70 kg, Atomerőmű SE) direkt kvótával, Ungvári Attila (81 kg, Budaörsi SC) pedig kontinentális kvótával lehet az ötkarikás játékok résztvevője.

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség főtitkára elmondta: az IJF a sorozat lezárultával kiosztotta a rendelkezésére álló szabadkártyákat is, Magyarország pedig a szerencsések közé került, no persze nem alaptalanul. A párizsi torna csapatversenyének kiírásakor tizennyolcban határozták meg a résztvevő országok számát, a kvalifikációs rendszerben azonban csak tizenhét biztosította be a helyét. A rangsor tizennyolcadik pozíciójában zárt a magyar csapat, amely ezért kapott egy plusz kvótát, így – a sportág hazai történetében először – részt vehet az ötkarikás csapatversenyben.

Ez a plusz kvóta az Európa-bajnoki bronzérmes Pongrácz Bencének (VS Dunakeszi) jutott, aki nemcsak csapatban léphet majd tatamira Párizsban, hanem részt vehet a 66 kilogrammosok egyéni küzdelmeiben is. Tehát a plusz egy kvóta a valóságban kettőt ér…

Az indulók személyét és a részvételi szándékot július másodikáig kell megerősíteni, ennek nyilván nem lesz akadálya.

A párizsi olimpia judotornájának programja

Július 27., szombat
Férfi 60 kg
 és női 48 kg

Július 28., vasárnap
Férfi 66 kg
 (Pongrácz Bence, VS Dunakeszi) és női 52 kg (Pupp Réka, Atomerőmű SE)

Július 29., hétfő
Férfi 73 kg 
és női 57 kg

Július 30., kedd
Férfi 81 kg
 (Ungvári Attila, Budaörsi SC) és női 63 kg (Özbas Szofi, BHSE)

Július 31., szerda
Férfi 90 kg
 (Tóth Krisztián, MTK Budapest) és női 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)

Augusztus 1., csütörtök
Férfi 100 kg 
és női 78 kg

Augusztus 2., péntek
Férfi +100 kg 
és női +78 kg

Augusztus 3., csütörtök
Vegyes csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina)

Még szintén érdekelheti...