gyász

Végső nyugalomra helyezték Wittner Máriát

Ma helyezték végső nyugalomra Wittner Máriát, ’56-os szabadságharcost, Dunakeszi díszpolgárát. Wittner Máriát az Országgyűlés és a Fidesz-frakció saját halottjának tekinti, az önkormányzat díszsírhelyet biztosított a számára. Több százan vettek részt a búcsúztatón.

Wittner Mária, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, Szent István-díjjal, az Emberi Méltóságért díjjal kitüntetett, Dunakeszi, Csepel és Józsefváros díszpolgára, volt országgyűlési képviselő életének 86. évében hunyt el, szeptember 14-én.

A temetésen részt vett többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök, Balog Zoltán református lelkész, Varga Judit igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Tuzson Bence, Dunakeszi országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere, Erdész Zoltán és Sipos Dávid alpolgármesterek és a város több önkormányzati képviselője, díszpolgára.

Kozma Imre atya

A déli harangszó elhangzása után Wittner Máriától Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke vett végső búcsút, aki az ’56-os hős forradalmár politikai és emberi bátorságát, megtörhetetlen hitét méltatta, akit a halálbüntetést életfogytiglanra változtatott ítélettel sem tudták megtörni. „Életre ítéltek!” – idézte a bátor asszony kijelentését. Wittner Mária a börtön sötét zárkájában töltött 13 év után is igaz emberként, nagyszerű édesanyaként állt helyt, melyről fia szeretetteljes emlékező szavait Kozma Imre idézte búcsúbeszédében.

Németh Szilárd


Németh Szilárd kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő személyes hangvételű beszédében felidézte az utóbbi hónapok találkozásait, a számára oly szívszorító csepeli rendezvények hangulatát, Wittner Mária nemzetünk iránti rajongását, 2001-es parlamenti beszédét, amely történelmi mérföldkőként íródott be az emberek emlékezetébe.

Dióssi Csaba polgármester (középen)

A város nevében Nyiri Márton, Dunakeszi alpolgármestere búcsúzott Wittner Máriától, akinek személyes jó ismerőse volt. A fiatal politikus, történelemtanár számos közös élményük és történetük felidézésével emlékezett meg az ’56-os hősről, aki – mint fogalmazott az alpolgármester – „Ismerte az összes jelentős irodalmi nagyságunkat, részletesen a történelmi eseményeket, naprakész volt az ország dolgaival kapcsolatban, és a világ eseményeiben is eligazodott: politikában, közéletben egyaránt járatos volt. Egyszer megkérdeztem tőle, hol szerezte ezt a széles körű műveltséget? (Mondanom sem kell, politikai elítéltként felsőbb iskolába nem járhatott). ’Tudod, én ezt a Rácsos Egyetemen szedtem magamra!’ – mondta mosolyogva.”

Nyiri Márton

Nyiri Márton így zárta búcsúbeszédét: „Bátorságának negyedével már bárki hős lehetett volna. Hitének egyetlen morzsájával pedig senkinek nem kellene aggódnia az üdvözülése miatt. Ebből következik, hogy Mária is odafönt van már, és felkészült arra, hogy pártfogónk legyen: emlékezz meg Magyarországról, benne Dunakeszi Városról, ahogyan mi sem feledünk, s emlékedet hűen őrizzük! Isten veled Mária!”

Balog Zoltán

Wittner Máriáért imát az elhunyt kérésére, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki egyházkerületének püspöke mondott.

A méltóságteljes szertartást Kaszás Géza színművész, Dunakeszi jeles személyisége vezette.
A szertartást az Il Silenzio trombita hangja zárta.

 A család kérésére a végső búcsú szűk körben zajlott. A szertartás előtt mindenki egy-egy szál fehér rózsával köszönhetett el az elhunyttól.

Vetési Imre
Fotó: Bocskay Zsolt

Erdész Zoltán alpolgármester és Sipos Dávid alpolgármester
A gyászoló család

Még szintén érdekelheti...