gazdaság

Takarékos üzemmódra váltott Dunakeszi

A példa nélküli magas rezsiárak csökkentése érdekében a városi önkormányzat intézkedési tervet dolgozott ki, melyet az intézményvezetőkkel tartott közös konzultációkon alakítottak ki a helyi adottságok és ellátási funkciók figyelembevételével. A minap tartott sajtótájékoztatón Dióssi Csaba polgármester bejelentette, hogy Dunakeszi stabil gazdasági alapokkal vág neki a télnek, ám az energiaárak rendkívül nagymértékű emelkedése miatt a tavalyi 42 millió forinttal szemben 600 millió forintra emelkedne a város éves gázköltsége, ha nem vezetnék be a takarékossági intézkedést. A városvezető elemzése szerint az intézkedések eredményeként 400, de enyhe tél esetén akár 300 millió forintra mérsékelhetik a költségeket széles körű összefogással. A polgármester azt is bejelentette, hogy nem terveznek adóemelést.

Dunakeszit is érinti az energiaárak emelkedése, amely miatt az intézményeinkben átszerveztük a szolgáltatásokat a hatékony kihasználtság érdekében – ismertette a polgármester, aki elmondta, hogy a kialakult helyzet megoldását az intézmények vezetőivel közösen dolgozták ki.

Dióssi Csaba polgármester: közös összefogással csökkenthetjük a rezsiköltségeket

Dióssi Csaba pozitív eredményként értékelte, hogy az MVM ZRT.-vel fix áras szerződést kötött a város, melynek eredményeként az elektromos fogyasztás legnagyobb részét 23 forintos kilowatt áron számolják el 2023. december 31-ig. A távhő esetében pedig a magyar állam kiegészíti a lakossági befizetéseket, mert a szolgáltatás díja évi 295 millió forintról 4,5 milliárd forintra nőtt.

Helyi intézkedési tervet dolgoztak ki

A helyi intézkedési csomag részleteit kibontva elmondta, hogy a polgármesteri hivatalban és az önkormányzat többi intézményének irodáiban körülbelül 19 fok lesz a hőmérséklet, egyéb helyiségekben ennél jóval alacsonyabb, 10-16 fok között ingadozik majd a skála attól függően, hogy tárolóról, mosdóról vagy folyosóról van szó.

A város legnagyobb kulturális intézménye, a VOKE József Attila Művelődési Központ december 10. és március 31. között bezár, de addig a kisebb termeket és irodákat fűtik, a nagytermet pedig kizárólag rendezvény idején. Az épületben működő fiókkönyvtár november 30-ig tart majd nyitva, ezt követően március 31-ig a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban működik tovább a kölcsönzés, valamint kisebb kulturális programokat is itt rendezünk meg. A táncórák, a nyugdíjas klub kisebb rendezvényei a leállás idejére átköltöznek a régi házasságkötő terembe, valamint a Kossuth Lajos utcai könyvtárba, de a Nyíltvízi Edzőközpont és a sportcsarnokok is készek kisebb előadásokat befogadni. Ez utóbbiaknál előny, hogy a hőszivattyús és napelemes rendszernek köszönhetően lényegesen kedvezőbb összegből fűthetőek ki, mint a nagy belmagasságú művelődési központ.

A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár Kossuth Lajos utcai épülete a téli időszakban – igény esetén – melegedőként is működik.

Fókuszban az energiatakarékos létesítmények

Sportközpontjainknak köszönhetően az edzéseket és a háttérmunkát sikerül úgy szervezni, hogy azok az épületek, amelyeket fűteni fogunk, maximális kihasználtsággal működjenek. A Magyarság Sporttelep főépületét lezárjuk, onnan a birkózók átköltöznek a Harcművészeti Központba, ahol a karatésokkal, a jiu-jitsu és a cheerleader szakosztály sportolóival egy helyen edzhetnek. A teniszcsarnok – melyet vállalkozó bérel -, a futófolyosó és a nagycsarnok működik továbbra is a Magyarság Sporttelepen, ahol a legújabb épületben hőszivattyú biztosítja a fűtést.

A VSD irodái a Magyarság Sporttelepről átköltöznek a Fóti úti Kinizsi Sportpályára, ahol az öltözőépület klímával és gázzal fűthető. Ugyanitt a kézilabdacsarnok a belső edzések mellett rendezvények megtartására is alkalmas lesz, mert a hőszivattyús és napelemes rendszernek köszönhetően egész télen gáz nélkül fűthető.

A Révész István Helytörténeti Gyűjtemény november 18. és április 1. közötti időszakban zárva lesz, de az értékek megőrzése érdekében 8 Celsius-fokon temperáljuk az épületet. A külső helyszíni foglalkozások zavartalanul folynak tovább. A Dunakeszi Technikai Kiállítás temperálással a megszokott nyitvatartási rendben a téli időszakban is látogatható.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák csoportszobáiban 22, az irodákban 19, a többi helyiségben 15 Celsius-fokot állítunk be – az előre meghatározott időpontban – napi háromszori szellőztetés mellett.

Az egészségügyben is végrehajtunk némi átszervezést, így bezárjuk és víztelenítjük a volt pszichiátria Fő úti épületét. Az ottani rendelések október 18. után végleg beköltöznek a szakorvosi rendelőnél felépített új pszichiátria épületébe – ismertette Dióssi Csaba polgármester.

Módosulnak az ünnepi programok

Mint megtudtuk, a téli időszak közkedvelt programjai közül egyedül a jégpálya nem nyit ki.

Az adventi vásárt idén is megrendezi az önkormányzat a Casalgrande téren, ám a Szent Mihály-napi sokadalom kedvező tapasztalatai alapján és a takarékosság érdekében elmaradnak a koncertek, nem építenek színpadot, és így megtakarítják a hangosítás és a színpad hat héten át tartó őrzésének költségeit is. Az ünnepi várakozás meghitt hangulatát árasztó adventi koszorú és a karácsonyfa köré idén is várják a város apraját, nagyját, akik idén is élvezhetik az óvodások műsorát.

Az önkormányzat idén is megrendezi a Mikulás-ünnepséget, melyben már csak a helyszín bizonytalan. Még nem dőlt el, hogy a december 10-ig nyitva tartó József Attila Művelődési Központban vagy valamelyik új sportcsarnokunkban tartják meg a jóval gazdaságosabb fűtési feltételek miatt.

A gyerekek mikuláscsomagjaihoz hasonlóan a karácsonyi ünnepek közeledtével idén is megajándékozza az önkormányzat a város 65 év feletti polgárait, akik számára kézbesítik majd az ajándékcsomagot.

– A magas rezsiárak „árnyékában” sem feledkezünk meg a gyerekekről és a város idős polgárairól – hangsúlyozta Dióssi Csaba, aki hozzátette: az egyik legnagyobb közösségi rendezvényünk, az óévbúcsúztató, az újesztendőt köszöntő szilveszteri bulin is együtt ünnepelhet a város, még ha „csak” diszkózenére  táncolhatunk is – mondta a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy Dunakeszi összefogása ezúttal is példaértékű lesz.
– Nagyon bízom benne, hogy széles körű összefogással sikerül minimum 25 százalékkal csökkenteni a város energiafelhasználását, mérsékelni a ránk háruló költségeket. Mindehhez ezúton is köszönöm mindannyiuk támogató együttműködését – fogalmazott Dióssi Csaba.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...