Kitekintő

Két váci a TOP5-ben – A kecskeméti Réti Dániel nyerte a „PROFI-T-ABILITY” országos döntőjét

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja kezdeményezésére életre hívott, középiskolásokat és a felsőoktatásban tanulókat megmozgató „PROFI-T-ABILITY” kapcsolatépítő verseny országos döntőjének adott helyet pénteken a Piarista Kilátó Központ. Az országos döntőbe bejutott 24 fiatal versengéséről az eredményhirdetéskor elismeréssel nyilatkozott Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a fiatalok számára a pályaválasztás talán az egyik legfontosabb döntés, meghatározza életüket, és azt is, hogy majd hogyan tartják el családjukat. A TOP5-be két váci fiatal is bekerült kiváló teljesítményüknek köszönhetően.

A versenyt útjára indító országos klubnak 150 tagja van, akik között megtalálhatók a gyártó, a termelő cégek, a multinacionális vállalatok logisztikai, raktározási, ellátási láncok vezetői – ismertette a Dunakanyar Régió kérdésére Szász Levente, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja főtitkára.

A 2009-ben alapított klub főtitkára a verseny céljáról elmondta: – 2021-ben, a COVID-járvány idején kezdtük el kifejleszteni a Profi-T-Ability néven ismertté vált logisztikai társasjátékot, amely idén őszre nyerte el a végleges formáját. Ezt követően a szakképzési centrumok együttműködésével nyolc régió nagy városában – Debrecenben, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron, Kecskeméten, Miskolcon, Budapesten és Vácon – szerveztük meg a versenyt a tanulók számára. Minden régióból a legjobb három versenyző kvalifikálta magát az országos döntőbe, melyet ma itt rendeztünk meg a váci Piarista Kilátó Központban. Mind a 24 versenyző egy szponzor színeiben vett részt a döntőben. Úgy is mondhatnám, hogy kicsiben olyan, mint a Forma-1, ahol minden pilótának van szponzora. A hallgatók, a diákok és a verseny mögé beálltak a szponzorok.

– Mi a játék lényege, milyen kvalitások kellenek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen?

– A játék logisztikai köntöst kapott, de sokféle kvalitásra ösztönzi a diákokat, fejleszti a gondolkodást,  pénzügyi, logikai készségeket. Gyakorlatilag 3D nyomtatott kis kamionokkal árut kell szállítani a raktárak között, mellyel különböző profitérték realizálható. De ez szinte percről percre változik, ami az egyik pillanatban nagy haszonnal kecsegtet, de lehet, hogy pár lépés múlva már nagyon keveset ér.  Úgyhogy kicsit a való életet hozza vissza, ahogy most is működik a piac, hiszen nem tudhatjuk, hogy jövőre például hogyan alakul a gazdasági környezet. S mindezt nagyon „hűen” szimulálja a játék is.

– Itt vannak a nagy cégek menedzserei, akik a tehetséges fiatalok közül már ebben a korban igyekeznek „leigazolni” a legjobbakat?

– Igen, ahogy említettem, 24 vállalat támogatja az eseményt, és nagy cégektől jöttek az eseményre, jelentős szponzorpartnerei vannak a versenynek. Az a fő célunk, hogy élményalapú kapcsolatteremtési platformot biztosítsunk. Tehát, hogy a diákok, a szakképzési centrumok megismerkedjenek a leendő potenciális munkáltatókkal. Ez meg is történik, és nagyon jó networking lehetőség ez a verseny, rendkívül elégedettek a szponzorpartnerek is, akik közül megemlíthetem a Magyar Posta Zrt.-t, itt van az Unilever Hungary, az Orbico, a Chap Hungary képviselője is, de sorolhatnám a többieket is…

– A regionális és az országos döntő tapasztalatainak birtokában mit érzékelnek, hogyan fogadták a versenyt a szakképző intézmények, a tanárok és a fiatalok?

– Nagyon nagy lelkesedéssel fogadták már az első pillanatban, pedig csak pár hírt hallottak róla, hogy mi is ez az egész. Aztán elkezdtük az egyeztetést, jobban beleláttak, és hatalmas lelkesedés, ováció volt. Minden régióban 24 diák tudott nevezni, de hát sokszoros túljelentkezés volt, úgyhogy folytatjuk jövőre is. Nagyon jól prosperál ez az egész kezdeményezés, folytatnunk kell, mert van jövője, nagyon tetszik a centrumoknak is, a diákok is élvezik.

– Milyen érvek szóltak Vác mellett, hogy a Piarista Kilátó Központban rendezték meg az országos döntőt?

– Ez egy nagyon varázslatos környezet, ahogy találkozik a múlt és a jelen építészeti struktúrája. Abszolút ide illik a verseny, fantasztikus környezetben tölthették a napot a diákok. A Piarista Kilátó Központ azért is remek helyszíne az eseménynek, mert olyan pályaorientációs jelleggel zajlik itt a képzés, ami megalapozza a jövő fiataljainak, hogy találkozzanak. Például itt zajlik 3D nyomtatás, alkotóműhelyek vannak, nagyon jó kezdeményezések, nyári táborok. Mindez találkozik a mi klubunknak az elveivel, a működésével, a stratégiájával, amit hosszú távra kitűztünk ezzel a társasjátékkal is. Célunk, hogy megismertessük a fiatalokkal a vállalati kultúrát, vállalati környezetet, és egy olyan képet kapjanak, amivel egy általános iskola falai közt nem biztos, hogy találkoznak. Ráadásul Vácon is működik szakképzési centrum. Egy szóval, ideális helyszín! – mondta elismerően Szász Levente, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja főtitkára.

Sölch Gellért helyettes államtitkár

A nagy érdeklődéssel kísért verseny végeredményének kihirdetése előtt Sölch Gellért köszöntötte a versenyzőket, a felkészítőket, gratulált a nagy sikerű rendezvény megszervezéséhez és lebonyolításához.   A helyettes államtitkár a díjátadó előtt a sajtó képviselőinek elmondta: a pályaorientáció a kormánynak mindig is fontos volt, ezért is indították el 2021-ben az Oktatási Hivatal (oktatas.hu) oldalán azt az online pályaorientációs rendszert, amely segít a fiataloknak képességeik felmérésében.

    Hozzátette: regisztráció után kipróbálható, kinek melyik szakma, pálya alkalmas a leginkább. Minek alapján érdemes középiskolát, felsőoktatási intézményt választani, vagy milyen úton érdemes elindulni a munka világába.
    Sölch Gellért azt mondta, az online rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, minden évben sok 10 ezren veszik igénybe, eddig 33 500 fiatal regisztrált.
    A mostani rendezvény is alkalmas arra, hogy a pályaorientációban segítse a fiatalokat, ezúttal a logisztika világát mutatva be – mondta a helyettes államtitkár. Az eseményen több kategóriában díjakat adtak át.

A verseny győztese: Réti Dániel

A verseny győztese a kecskeméti Réti Dániel lett, második a budapesti Balázs Bálint, harmadik helyen Bakonyi Márk végzett. Negyedik a váci Fazakas László Péter, a Selye János Egészségügyi Technikum tanulója lett, felkészítő tanára Hollósy Andrea, ötödik helyen pedig az ugyancsak váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola tanulója, Tóth-Szurdok Balázs végzett, felkészítő tanára Simon-Csernyák Szilvia.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

II. helyen Balázs Bálint végzett
III. helyen Bakonyi Márk végzett
A váci csapat: Hollósy Andrea, Fazakas László Péter, Tóth-Szurdok Balázs, Simon-Csernyák Szilvia

Még szintén érdekelheti...