Egészségügy

Életünk dolgai – Minden magzat egyedi és megismételhetetlen

Mikor kezdődik az élet? Mikortól ember az ember? Elvehető-e következmények nélkül az anyaméhben fejlődő emberi lény élete? Ezekről a kérdésekről volt szó a Váci Közéleti Egyesület október 19-én tartott rendezvényén, amelyen „Élet a fogantatástól” címmel Földi Kovács Andrea, a Védett Társadalom Alapítvány kurátora, az Axióma  főszerkesztője tartott interaktív előadást váci középiskolásoknak  a Madách Imre Művelődési házban. 

Az esemény másik résztvevője a Kiáltás az Életért Egyesület Bus4Life mozgó kiállítása volt az intézmény parkolójában. Ebben az országjáró buszban Bergs Zsuzsanna elnök vezetésével valósághű szemléltető eszközökön keresztül mutatják be az anyaméhben zajló magzati élet fejlődését és a terhesség megszakításának, az abortusznak menetét. A bemutató anyaga és a hozzá fűzött szóbeli tájékoztatás mélyen megérinti a látogatókat.

     A rendezvényen a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, a Selye János Egészségügyi Technikum, az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola és a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola diákjai és kísérő tanárai vettek részt.

     Selmeci György, a VKE elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az Egyesület  kiemelten hangsúlyt helyez a Vácon tanuló fiatalok erkölcsi megújulásának támogatására. Ez az előadás is ezt a célt szolgálja, hogy segítse őket a jó és a rossz között különbséget tenni és a jót választani.

  Az ismert televíziós újságíró, édesanya kiválóan megtalálta a hangot a fiatalokkal. Az izgalmas,interaktív előadás nagy érdeklődést és aktvitást váltott ki a fiúkból és lányokból egyaránt.

 Gyakran hallom, hogy a nem tervezett baba tönkreteszi az édesanya életét, az összes vágyát, romba dönti a karrierjét, gyakorlatilag mindent megsemmisít. Kislányom, Rebeka váratlan, de örömteli érkezése 1997-ben teljesen felforgatta az életemet, újraírta minden jövővel kapcsolatos tervemet. Mégis élő példa vagyok arra, hogy lehet sikeres karriert csinálni gyermek mellett – mondta, majd négy hírességet említett, akik szintén váratlanul fogantak, de megmenekültek az abortusztól. Cristiano Ronaldót, aki rendkívül szegény családban született, Celin Dion világhírű énekesnőt, aki tizennegyedik gyermekként érkezett, Steve Jobst az „amerikai álom” megtestesítőjét, az Apple vezérét, akit örökbe adtak és Andrea Bocellit, akit súlyos kórtana ellenére vállalt az édesanyja és megszülte a világ egyik leghíresebb tenoristáját, akinek csodálatos hangjáért milliók rajonganak szerte a világon.

     Egy pici élet nem tesz tönkre semmit. A mi döntésünkön múlik, hogyan éljük vele tovább az életünket. Nem az a kérdés, hogy az anya elvetesse-e a magzatot, hanem az, hogy együtt maradjon-e vele, vagy sem. Nagyon sok meddő házaspár él Magyarországon, akik szívesen örökbe fogadnák az érkező babákat – hangsúlyozta Földi Kovács Andrea. – Úgy gondolom a kényelmetlen, fontos igazságokról beszélni kell, a fogantatással, az élettel, az abortusszal kapcsolatos hazugságokkal pedig kíméletlenül le kell számolni!

    Kényelmetlen igazság például, hogy a szexualitás nem arra való, hogy a saját élvezetünket keressük a másikban és elvegyük azt, amit szeretnénk.

Nagyon fontos igazság hogy Istennek terve van az egész teremtett világgal. Mindenkire  vonatkozóan van egy személyes terve már akkor, amikor megfoganunk az édesanyánk méhében. Ha egy babát megölünk, akkor Isten tervét is megöljük.

     Megdöbbentő tény, hogy Magyarországon 1956 óta több mint 6 millió magzatot, a megfogant gyermekek 44%-át abortálták. Ez idő alatt a megszületett gyermekek száma alig volt több 7 milliónál. 2021-ben 21907 terhesség megszakítás történt vagyis 60 abortuszt végeztek naponta. Hazánkban a várandósságot a tizenkettedik hetéig lehet megszakítani, de kivételes esetben ez a határ a huszonnegyedik hétig is kitolódhat.

    A statisztikák szerint az abortuszoknak mindössze 3 százalékát teszik ki a bűncselekmények miatti, az anya egészségének veszélyeztetése és a magzat súlyos fogyatékossága miatti művi beavatkozások száma. A törvény szerint ilyenkor elvégezhető az abortusz és abban az esetben is, ha a teherbe esett nő súlyos válsághelyzetben van. Ám amikor egy nő az abortuszt választja, általában válsághelyzetben van, és ezért nem képes mérlegelni az alternatívákat. Erre az okra hivatkozva hajtják végre az abortuszok 97 százalékát. Sokan jó anyagi körülményekhez kötik a gyermekvállalást. Az anyagi összeomlástól való félelem is válsághelyzetnek számít, pedig minden édesanya testében a fogantatás pillanatától kezdve egy egyedi és megismételhetetlen emberi élet fejlődik. Jogos a kérdés: aki szegény és nem járhat jó iskolába annak jobb, ha nem él?

     – Mikor kezdődik az ember élete? – tette fel a kérdést Földi Kovács Andrea. A diákok  válasza megegyezett a közgondolkodással, miszerint az ember élet a születéssel veszi kezdetét. Ezzel szemben egy chicagói egyetem kutatása során megkérdezett 5502 biológus professzor világnézetétől függetlenül egyöntetűen azt állította, hogy az élet a fogantatással kezdődik.

     Ennek alátámasztására „A magzat ismeretlen élete” című nagyszerű film következett, amit az Axióma munkatársai készítettek a foganásról és a magzati fejlődés szakaszairól. Mivel nincsenek emlékeink az anyaméhben töltött életszakaszunkról, lenyűgöző volt látni a születésig zajló folyamatot.  

     – Mikortól ember az ember? – tette fel a következő fontos kérdést Földi Kovács Andrea. – Mindazok, akik pártolják vagy alapvető jogként állítják be az abortuszt már elismerik, hogy az élet a fogantatással kezdődik, de azt vitatják hogy a fogantatástól kezdve az ember ember. Az abortuszpártiak első érve, hogy a magzat azért nem ember, mert nincs öntudata, így véleményük szerint a magzat nem eredendően értékes és nem illeti meg az emberi méltósághoz és az élethez való jog. Azonban ha ezt a nézetet fogadjuk el, akkor például egy gépek által életben tartott, kómában fekvő ember sem tekinthető embernek, így meg lehet ölni. Ha a megszületéséig senkit sem tartunk személynek, akkor többé nincsenek korlátok. Ezért a kilencedik hónapban lévő magzatot közvetlenül a születése előtt sem probléma megölni. Ezt az elméletet már gyakorlatba ültették New York államban.

Az abortuszpárti csoportok második érve a nő önrendelkezési jogára épül. A radikális feministák azt mondják: Az én testem az én döntésem. Itt az idő, hogy helyesbítsünk: A mi testünk az én döntésem – állítja Földi Kovács Andrea. – A magzat az anya testében él, de saját DNS-sel rendelkezik és semmi más nem fejlődhet ki belőle csak egy másik ember.

Az abortuszpárti logika szerint a magzatot egyedül az anya igenje teszi életre méltó, a társadalom számára védendő személlyé. Az édesapa ez ellen nem tehet semmit. Következésképpen ha az édesanya bármilyen okból nemet mond a kicsire, akkor az élete érdektelen – hangzott el az előadáson.

     Egy amerikai tanulmány rávilágít arra, hogy a nők 64%-a külső nyomás, esetleg kényszer hatására végeztette el a magzatelhajtást. A nők 79%-át nem tájékoztatták az egyéb lehetőségekről, például az örökbefogadásról. És végül 84%-uk úgy érezte, hogy nem kapott megfelelő orvosi tájékoztatást a kockázatokról és a lehetséges pszichés következményekről. Egy másik felmérés szerint az abortuszon átesett nőknél 37 százalékban alakulhat ki depresszió, 81 százalékkal valószínűbb náluk a mentális betegségek kialakulása és 155 százalékkal magasabb az esélye az öngyilkosságnak.

     Hogyan hat mindez az abortuszt végrehajtó orvosokra? Hiszen az orvosi eskü szerint nem olthatnának ki emberi életet. A kérdésre adott válasz szerint hasonló lelki, mentális következmények tapasztalhatók náluk is. Szerencsére ma már egyre több kórházban elismerik az orvosok lelkiismerethez való jogát abban, hogy vállalnak abortuszt vagy sem.

     Az előadás végére őszinte, nyílt beszélgetés kerekedett. A diákok körbevették Földi Kovács Andreát, aki még sokáig beszélgetett velük személyes kérdéseikről és közös fotókat is készítettek.

     – Úgy gondolom ez egy magvetés volt – összegezte Földi Kovács Andrea a délelőtt tanulságait. – Bízom benne, hogy sikerült fontos igazságokat beültetni a fiatalok szívébe, ami jó irányba terelheti a gondolkodásukat.

     – Nagyon megérte feláldozni a délelőtti tanórákat ezért az értékes előadásért – vélekedett az egyik kísérő tanár. – Osztályfőnöki órákon is foglalkozni kellene ezzel a témával. A fiataloknak mintára van szükségük, amit követhetnek. A mai világunk sajnos nem alkalmas erre.

     A Bus4Life pedig az egyik középiskola felé vette az irányt, hogy a tanítás végén kijövő diákoknak napjaink kiszolgáltatott Ábelei védelmében hirdesse az élet üzenetét.

Veres Mária

Még szintén érdekelheti...