gazdaság

Impozáns lett az új Ipoly-híd

Hamarosan átadásra kerül az Ipolydamásd és a felvidéki Helemba között épített impozáns Ipoly-híd, melynek aszfaltozása után napokon belül elkezdődik az 58 méter hosszú, 12 méter széles, gyalogos és kerékpáros átkelővel épített híd terheléses tesztje is – nyilatkozta lapunknak a helyszínen Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője.

Az új Ipoly-híd az eredeti terveknek megfelelően már az idei télen átadásra kerülhet, és megindulhat rajta a gépjármű- és a kerékpáros-forgalom. A fejlesztés óriási jelentőségű az Ipoly folyó két oldalán elterülő településeken élő lakosság, a vállalkozások és a turizmus számára egyaránt. Az új Ipoly-híd jelentőségét jól mutatja, hogy 100 évvel ezelőtt 40 híd biztosította a kapcsolatot a Börzsöny és a Felvidék települései között – ismertette a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kiemelte: a korábbi évtizedekben is volt híd Ipolydamásd és Helemba között, ám az évek során megrongálódott a természeti hatások miatt, használhatatlanná vált.

– Az új híd sokkal korszerűbb, masszívabb, amely magyar-szlovák közös összefogással valósult meg egy nemzetközi közbeszerzés révén. Méltán örülhetünk annak – amikor napjainkban minden többszörösébe kerül –, hogy ez a híd az eredeti költségkereteken belül, az előre tervezett határidőket betartva hamarosan el is készül. Ráadásul nemzetközi összefogással, hiszen ugyanannak a cégnek a szlovák és a magyar leányvállalata közösen valósítja meg ezt a beruházást.

A képviselő azt is kiemelte: a személyes, a kulturális, a gazdasági kapcsolatok gazdagítása mellett hozzájárul a turizmus fejlődéséhez, biztosítja a Budapest és Ipolydamásd között kiépített EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút számára az átjárást a Felvidékre.

– Nemzetpolitikai szempontból is fontos, hogy magyarlakta részeket kapcsolunk össze. De a V4 együttműködés keretében erősebbé tudja tenni a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatokat is – húzta alá Rétvári Bence.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...