gazdaság

Energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be Nagymaroson

A működési költségek csökkentése érdekében számos energiatakarékossági intézkedést vezetnek be Nagymaroson. Változás lép életbe többek között a művelődési ház, a könyvtár, az óvodai és bölcsődei ellátás és a polgármesteri hivatal működésében is – írja a 0627.hu.

Heinczinger Balázs polgármester közleményében úgy fogalmaz: mindannyian tapasztaljuk a világban bekövetkező nehézségeket, változásokat, amelyek egyre inkább begyűrűznek a családok és most a közintézmények életébe is.

Ismertette: Nagymaroson az önkormányzati intézmények az elektromos áram és a földgáz vonatkozásában 2022.12.31-ig rendelkeznek érvényes szerződéssel. A 2023. január 1-jétől megkötendő szerződések jelenleg közbeszerzési eljárás alatt vannak. Előreláthatóan az energiakiadások drasztikus emelkedésével kell számolniuk.

Mint írja: az önkormányzat a megemelkedett energiaárak miatt az intézmények vezetőivel közösen vizsgálta felül a működési költségek csökkentésének lehetőségeit. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet úrrá lenni az energiaellátási válságon, és kivétel nélkül minden intézménynek ki kell vennie a részét az erőfeszítésekből. Jelen helyzetben szükség van önkormányzati szinten meghozott stratégiai döntésekre annak érdekében, hogy az önkormányzat kötelező feladatait el tudja látni.

A képviselő-testület – az intézményeket érintően- úgy döntött, hogy a fűtési szezon idejére a művelődési ház teljes épületét november 1-jétől bezárja. A csoportfoglalkozások átkerülnek a Csillag utcai épületbe.

A könyvtárban a könyvek megóvása érdekében az előírt minimális 16 fokot tartják, de az intézmény részlegesen bezár. A nyitvatartási idő az alábbi napokra korlátozódik: szerdán délelőtt 9-12-ig, pénteken délután 13-18 óra között, szombaton 8-12 között lesz a kölcsönzési idő (ekkor üzemel a fénymásoló, nyomtatási és internetezési szolgáltatás is).

Az óvodai ellátásban változás lesz, hogy 2022. november 1-jétől a Magyar utcai székhelyen lévő 2 csoport másik telephelyen kerül elhelyezésre. A Napocska csoport az Elsővölgy utcai telephely tornaszobájába, a Virág csoport pedig a Dózsa György utcai telephely üresen álló csoportszobájába költözik.

A családi bölcsőde a jelenlegi létszámból adódóan szintén elfér a Dózsa György utcai óvoda telephelyén. A család-és gyermekjóléti szolgálat a Csillag utcai épületbe fog átkerülni.

A polgármesteri hivatal dolgozói átköltöznek az épület bal oldali szárnyába, így a jobb oldali épületrészt csak temperált hőmérsékleten fogják tartani.

Heinczinger Balázs ismertette, hogy a közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése érdekében folyamatban vannak a tárgyalások, hogy a jövőben a világítást lehetőség szerint LED-es égőkre tudják cserélni.

Még szintén érdekelheti...