gazdaság

Harmadára csökkenne a banki alapszámla díja

A jelenlegi háromezer forintról ezer forintra csökkentené a kormány a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – olvasható a a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által előkészített, a Kormány.hu oldalán közzétett jogszabálytervezetből, amelyre a Bank360.hu hívja fel a figyelmet. Ezzel a módosítással az alapszámlák nyártól felvennék a versenyt a piacon kínált többi számlacsomaggal – írja a Magyar Nemzet.

Ez a módosítás az alapszámla maximum díját érintené. Jelenleg minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér másfél százaléka lehet a maximum havidíj összege, ez alapján 2023-ban 3000 forint. A javaslat szerint a másfél százalékos arányt csökkentené a kormány mindössze fél százalékra, ami azt jelentené, hogy az alapszámlák maximum havidíja a mostani harmadára, vagyis ezer forintra apadna 2023-ban. 

Eszerint valamennyi banknak csökkentenie kellene az alapszámla havidíját, és ezzel a módosítással több pénzintézetnél már versenybe is tudna szállni ez a számlacsomag a többivel. Fontos, hogy ha valaki alapszámlát szeretne nyitni, akkor előtte be kell zárnia a meglévő számláját, mivel ilyen típusú számlát csak az nyithat, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett. 

A módosítás az alapszámlához való hozzáférésről, az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) kormányrendeletet érintené – jelzi  a Bank360.hu.

A tervezet szerint a rendelet a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lépne hatályba. Társadalmi egyeztetésre 2023. február 1-jéig van lehetőség. Ha tehát a tervezetből valamikor február elején kihirdetett kormányrendelet lesz, akkor június első napjaiban változhat az alapszámla maximális díja, azaz ekkortól kell levinniük a bankoknak a havi díjat legalább ezer forintra – írja a szakportál.

Mi az alapszámla?

Az alapszámla olyan bankszámla szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mennyi a jövedelme. Az alapszámla maximális havidíját jogszabály határozza meg, jelenleg az előző évi minimálbér másfél százaléka, ez csökkenne most fél százalékra. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Még szintén érdekelheti...