Környezetvédelem

Dunakeszi vizes élőhelye, a Kiscsurgó-völgy

Óvodások és kisiskolások vezetett sétáinak ad helyszínt az ősszel átadott Kiscsurgó-völgy Dunakeszin. A vizes élőhelyek napján „medvevadászatra” is lesz lehetőség, hátha választ kapnak arra, hosszúra nyúlik-e az idei tél.

Február 2-a a vizes élőhelyek világnapja, ősz óta pedig Dunakeszinek is van már egy jól bejárható, idilli vizes élőhelye, a Kiscsurgó-völgy. A 2022-ben rehabilitált terület rengeteg értéket rejt, gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik.

Mulccsal borított, fapallóval szegélyezett ösvények, a patakmeder felett lábakon álló pallósor, kis hidak teszik igazán izgalmassá, vadregényessé a Duna-parti erdős, ősnövényzetes rengeteget. A sérült fák egy részét eltávolították, a patakmedret a szeméttől, hordaléktól megtisztították. Az elhalt fákból néhány egyed elborítva fekszik a földön, hogy természetes élőhelyet nyújtson bogaraknak, kisemlősöknek.

A Kiscsurgó-völgy szimbolikus bejáratánál kapott helyet Dunakeszi első és egyetlen lakatfala, amely egyben értékmentés is, hiszen ezt a funkciót a régi Duna-parti strand kovácsoltvas kapuja tölti be. Itt alakítottak ki egy tágas fogadóteret, hogy akár óvodák, iskolák környezettel kapcsolatos foglalkozásainak, tanóráinak, vagy akár testnevelésóráknak is kényelmes helyszíne lehessen.

Az első foglalkozásokat a vizes élőhelyek napján tartják, Dunakeszi Város Önkormányzata szervezésében, amely – Kerekes Dóra helytörténész és Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester közreműködésével – tematikus sétára, kirándulásra hívta meg a közeli óvodásokat és kisiskolásokat.

„Február 2. nemcsak a vizes élőhelyek világnapja, hanem a néphagyomány szerint, ha ezen a napon barlangjából előbújik a medve, és meglátja az árnyékát, visszabújik téli álmot aludni, mert hosszú lesz a tél. Ám ha felhők takarják az eget, a medve nem ijed meg az árnyékától, kinn marad, mert közeleg a tavasz. A kicsiknek az állatvilág izgalmasabb téma, mint a növények, így macivadászattal tesszük számukra érdekessé ezt a délelőttöt. Saját macijukat is elhozhatják” – mondta lapunknak Kerekes Dóra, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. – „Ráadásul ez Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe is. A régi Dunakeszin pedig az a mondás járta: Ha a pap hátára süt a nap a körmeneten, hosszú lesz még a tél.”

A Kiscsurgó flórája és faunája mellett a sétán a Duna élővilágáról, a Duna ezen szakaszának római kori szerepéről is ismereteket kapnak a gyerekek.

Szeredi Helga

Még szintén érdekelheti...