Környezetvédelem

Dunakeszi: újabb „Tiszta udvar, rendes ház” táblákat adtak – Buczkó Gábor: „a növényekkel beszélgetni kell”

Dunakeszin nagy erkölcsi megbecsülés övezi a “Tiszta udvar, rendes ház” kitüntető címet elnyerő ingatlantulajdonosokat, akik tevékenységükkel jelentős mértékben járulnak hozzá a város arculatának formálásához, a közösségi szemlélet erősítéséhez. Idén már száznál több dunakeszi család érdemelte ki az önkormányzat által alapított kitüntető címet – tudtuk meg Nyíri Mártontól, az önkormányzat környezetvédelemért felelős társadalmi megbízatású alpolgármesterétől, aki Juhász Ádám, Alag városnegyed alpolgármesteri megbízottal május 21-én újabb két családnak adta át a „Tiszta udvar, rendes ház” táblát.

Az elsőt a Tisza utcában élő Elek házaspárnak vitték, akiknél Nyíri Márton elmondta, hogy az erkölcsi elismeréssel járó táblát három fő szempont teljesítése alapján nyerheti el az ingatlan tulajdonosa.

  • Ezek a virágosított, zöldített, rendezett kert, az utcafront felé néző rendezett homlokzat és a szelektív hulladékgyűjtésbe való bekapcsolódás. Ez utóbbi nagyon lényeges feltétele annak, hogy tiszta, zöld környezetben élhessünk – ismertette az alpolgármester, aki hozzátette: a cím odaítélésekor azt is figyelembe vesszük, hogy megoldott-e a gépjármű szabályszerű parkolása az ingatlanon belül.

Mint megtudtuk; hetente két-három táblát adnak át, idén már száz fölött van a kiosztott elismerések száma. A programba jelentkezni kell, és erre biztat is mindenkit az önkormányzat. A környezetvédelmi tanácsadó testület tagjai fénykép alapján vagy helyszíni szemle után döntenek a táblák odaítéléséről. Jól mutatja az ingatlantulajdonosok önértékelő képességét, hogy eddig egyetlen egyszer sem kellett nemet mondaniuk. Nyíri Márton felidézett egy kedves történetet is. – A feleség a férjét születésnapi ajándékként lepte meg az elismerő táblával. Nagy volt a meglepetés, amikor megjelentünk a „Tiszta udvar, rendes ház” táblával – elevenítette fel.

Elek László és felesége nem lepődött meg, mert közösen pályáztak a cím elnyerésére, aminek nagyon örültek. Huszonhat éve élnek Dunakeszin a Tisza utcában, saját építésű, igényesen kialakított polgári stílusú házban. A rendezett, szép környezethez hasonlóan a házaspárról is sugárzik a harmónia, akiknek még a munkahelyük is ugyanaz, hiszen mindketten a jó nevű fóti Tímár Vaskernél dolgoznak. László telepvezető helyettes, a felesége könyvelő. Az emeletes házban csak ketten élnek, fiúk már elköltözött a szülői házból.

 A kertben sokféle fa található: tiszafa, cukorsüvegfenyő, vörösfenyő pálma, és van egy kis tó is halakkal. A kert kialakítása közös munka, a gondozás nagy részét László végzi, de a beszerzést a felesége intézi.

“Én azt a növényt nagyon szívesen gondozom, amit ő megvesz, közös az ízlésünk” – fordul a felesége felé László. Minden tavasszal megújítják a kertet, de amit lehet, átteleltetnek.

  • Kis unokánk augusztusban lesz 4 éves, neki szeretnénk egy kis játszóteret csinálni a kertben, mászókákkal – mondta búcsúzásként a házigazda.

A másik táblát a Perczel Mór utcában élő Buczkó Gábornak adta át Nyíri Márton és Juhász Ádám. A kétfős díjátadó delegációt és a helyi sajtó képviselőit a kapuban örömmel üdvözölte Buczkó Gábor, amely azt is „elárulta”, hogy az ingatlan tulajdonosa reklámdekoráció-készítéssel foglalkozik.  

  • Két gyönyörű gyerekünk van. Itt a kertben is minden róluk szól. Miattuk vásároltuk ezt csendes, alagi környezetben épített családi házat, ahol hatalmas az ő birodalmuk – mondta büszkén az édesapa, aki csak azt sajnálta, hogy az úszó edzésen lévő gyerekek és a felesége nem lehetnek jelen, amikor átveszik a „Tiszta udvar, rendes ház” táblát, aminek nagyon örülnek.

Gyakran előfordul, hogy az utcából is átjönnek a gyerekek, hogy a zöld pázsittal borított kertben felépített játszótéren együtt játszanak a Buczkó lányokkal.

A beszélgetés során Buczkó Gábor elmondta, a szép környezet, a szép kert, akkor lesz vonzó és szép, ha az ember minden nap foglalkozik vele. „A növényekkel beszélgetni kell, a növényeket metszeni kell” – mondta elégedett mosollyal az arcán, de gyorsan hozzátette: „Ennek a feleségem a zászlóshajósa, és van két kislány kéz is”.

Az is kiderült, hogy hat éve élnek Alagon. – Nagyon szeretünk itt élni, az utca csendes, jók a szomszédok, és az iskola is közel van a lányok számára – mondta a díjnyertes Perczel Mór utcai portál tulajdonosa.

Juhász Ádám alpolgármesteri megbízott elismeréssel nyilatkozott a két ingatlan tulajdonosairól, akik – mint fogalmazott – nem csak önmaguk örömére formálták igényessé és rendkívül széppé saját környezetüket, hanem hozzájárulnak Dunakeszi környezetbarát, hangulatos kisvárosi arculatának kialakításához is. Jóérzéssel tette hozzá, hogy az alagi kertvárosban élők lokálpatrióta polgárként gondozzák, ápolják környezetüket, támogatják az önkormányzat városszépítő törekvéseit.

  • Az önkormányzat az utak javítása, a csatornahálózat építése, a közterületek parkosítása, a játszóterek felújítása és újak létrehozása mellett térfigyelő kamerák telepítésével is igyekszik hozzájárulni a lakosság közbiztonságérzetének növeléséhez, a kulturált lakókörnyezet kialakításához – mondta Juhász Ádám, aki Erdész Zoltán alpolgármester megbízottjaként segíti az alagiak körében felmerülő várospolitikai kérdések megoldását.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...