Környezetvédelem

Megérkeztek a laboreredmények: továbbra sem mutattak ki veszélyes anyagot a václigeti vízmintákban

Az akkreditált laboratóriumi vizsgálat nehézfémekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről készült 2023. 11. 17-i jegyzőkönyv értékelése alapján a vízmintákban határérték feletti koncentráció nem volt kimutatható – tájékoztatott a katasztrófavédelem – írja a 0627.hu.

Mint arról lapunk és a DMRV Zrt. beszámolt, november 15-én a délutáni órákban, Vácott, a Gőzös utcában egy teherautó alatt beszakadt a homokos földút, amely miatt csőtörés alakult ki. A meghibásodott vezetéket a DMRV szakemberei azonnal azonosították, elvégezték a sérült szakasz kizárását.

A szolgáltató tájékoztatása szerint az esemény semmilyen formában nem befolyásolta a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást, a településen a lakosság ellátása zavartalan, az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője az eset után közleményt adott ki, amelyben azt írja: a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért az ügy minden részét ki kell vizsgálni, a laborvizsgálatokat nyilvánosságra kell hozni, és a vizsgálatokat meg kell ismételni, hogy mindenki pontos és biztos adatokkal rendelkezzen. Hozzátette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a kifolyt vizet egy másik akkreditált labor is megvizsgálja, és az eredményeket hozza nyilvánosságra minél hamarabb, miután a váci családok biztonsága és tájékoztatása mindennél fontosabb.

A Katasztrófavédelem legfrissebb közleményében tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az akkreditált laboratóriumi vizsgálat nehézfémekre vonatkozó vizsgálati eredményeiről készült 2023. 11. 17-i jegyzőkönyv értékelése alapján a vízmintákban határérték feletti koncentráció nem volt kimutatható. Az értékelést a területileg illetékes vízvédelmi hatóság a közcsatornába bocsátható szennyezőanyagokra vonatkozó jogszabályban meghatározott küszöbértékek alapján végezte el – írja a 0627.hu.

Még szintén érdekelheti...