Dunakeszi

Testvérvárosi kitekintő: Október Feszt Székelykeresztúron

Székelyföldi testvérvárosunk önkormányzata fontosnak tartotta, hogy a COVID-járvány okozta nehéz és hosszú időszak után a nyári városnapokhoz hasonló kulturális és közösségi rendezvényt szervezzenek még a zord téli hónapok előtt. A jó hangulatú közösségi együttlét, a baráti találkozások és kapcsolatok ápolásának elősegítése érdekében szeptember 30 – október 1. között első alkalommal rendezték meg az Október Feszt kulturális és sörfesztivált, melyre öt testvérváros, köztük Dunakeszi küldöttsége is meghívást kapott.

Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere nyitotta meg az első Október Feszt programjait

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a pandémiás időszak után – amikor mindannyian el voltunk zárva egymástól, szétszakítva éltek a baráti társaságok, megszűntek a közösségi rendezvények – valósággal ki voltunk éhezve a közösségi eseményekre, rendezvényekre. Már tavaly ősszel szerettük volna megrendezni az Október Feszt programjait, de sajnos ezt meggátolta a COVID-járvány újabb hulláma – ismertette Koncz Hunor-János polgármester, aki hozzátette: de nem adtuk fel a tervünket.

– A helyi önkéntesekkel összefogva idén szeptember végére megszerveztük és megrendeztük az első Októbert Feszt kulturális és – a híres német sörfesztivál mintájára – sörfesztivált. Az első és legfontosabb célunk az volt, hogy a lakosságot tartalmas és jó hangulatú rendezvénnyel ajándékozzuk meg. Mindemellett arra is figyeltünk, hogy az őszi fesztivál ne csak egy „falusi” sörfesztivál legyen, hanem mutassuk be a bajor népszokásokat, hagyományokat, melyeket a mi, székely-magyar kultúránkba „átültetve” igyekeztünk ötvözni. Kíváncsian várom az első élményeket, tapasztalatokat, hogy hogyan is működik egy székely-magyar Október Feszt itt Székelyföldön, Székelykeresztúron.

A fesztivál területén végigsétálva Koncz Hunor-János polgármester úr bemutatta a vendégek kiszolgálására kitelepülő helyi kézművesek és kistermelők különleges termékeit, a helyi gasztronómia finomságait, a gazdálkodók különleges sajtféleségeit.  

– A gasztronómia mellett a kulturális és sörfesztivál legnagyobb vonzereje a katona- és fúvószenekarok bemutatkozása, színvonalas előadása. A mi hagyományaink, értékeink népszerűsítését és továbbörökítését szolgálják a keresztúri és a környékbeli fúvószenekarok és néptáncegyüttesek fellépései. A fesztiválon bemutatkozik a Karcagról érkezett katonazenekar is. A kunsági várossal immár 30 éve van hivatalos testvérvárosi együttműködésünk. Természetesen a zene, a tánc mellett vannak sok-sok vidámsággal járó vetélkedők, a sör fogyasztásához kapcsolódó versenyek is. A családoknak, a gyerekeknek a vidámpark kínál önfeledt kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. Az Október Feszt kisebb rendezvény, mint a július-augusztus találkozásakor megtartott városnapok, de a lakosság számára kellemes feltöltődést, kikapcsolódást nyújt a szomorkás őszi és téli hónapok előtt – mondta a közel tízezer, döntő többségében magyar ajkú kisváros polgármestere.

Kárpáti Zoltán, Koncz Hunor-János, Seltenreich József: Dunakeszi és Székelykeresztúr gazdag testvérvárosi kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza

Székelykeresztúr az elmúlt évtizedek során tíznél is több anyaországi és a történelmi Magyarország területén évszázadok óta fennálló településsel kötött együttműködési megállapodást, amit nagy jelentőségűnek tart a székely kisváros mindenkori önkormányzata.

– Nagy örömünkre igen széles körű kapcsolatot ápolunk a testvértelepülésekkel, melyek mellett a Keresztúr nevű városok és települések népes közösségében is aktívan képviseltetjük magunkat. Így előfordul, hogy a városnapokra, vagy mint most az Október Fesztre, egyszerre nem tudunk mindenkit vendégül látni. Ezúttal négy magyarországi – köztük Dunakeszi – és a délvidéki Zenta küldöttségét hívtuk meg. Dunakeszi nekünk az egyik legfontosabb testvérvárosunk, településeink diákjait, lakosságát és az önkormányzatainkat erős baráti szálak kötik össze, amit mi nagyra becsülünk – hallhattuk Koncz Hunor-Jánostól, aki a dunakeszi delegáció két tagjával, Kárpáti Zoltán és Seltenreich József önkormányzati képviselővel folytatott beszélgetéseik alkalmával is kiemelte: mindig is fontosnak tartottuk érzelmi kötődésünket a magyar nemzethez.   

– Nehéz szavakba foglalni, hogy mit jelent számunkra a magyar állampolgárság. 2010 történelmi mérföldkő a külhoni magyarság életében, büszkén mondhatjuk, hogy a romániai Erdély szívében ékes magyar nyelven beszélünk. Gyönyörű természeti környezetben élünk, ápoljuk történelmi hagyományainkat, Petőfi Sándor örökségét, gondozzuk a lánglelkű költő legendai sírhelyét, akinek tiszteletére minden év júliusában emlékhetet rendezünk tartalmas programokkal – mondta Koncz Hunor-János polgármester, aki még hosszasan beszélt a Dunakeszivel ápolt testvérvárosi kapcsolatuk értékéről és szépségéről, a Petőfi-kultuszról, ami azonban már egy másik cikk témája lehet.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...