gazdaság

Solárpark Szobon, japán technológiával

Ünnepélyes keretek között október 12-én adták át a szobi Kyosere Solar Farmot. Az 1 MW-os Kyocera napelemfarm Szob külterületén található. Az erőmű az NRGION Solarpark Szob és a Global-Union Kft. együttműködésével valósult meg. Annyiban egyedi a létesítmény, hogy ez Magyarország első, kizárólag a japán Kyocera napelemekből álló farmja. A rendszerhez szükséges mintegy 5000 darab panelt a Global Union Kft., a Kyocera Solar hivatalos hazai disztribútora biztosította.

A mérnök végzettségű Juhász László, a  Global Union Kft. tulajdonosa az átadón arról beszélt, hogy Sági Béla mérnök-közgazdász barátjával, a cég ügyvezetőjével nagy motivációt éreztek, hogy a gyönyörű Dunakanyarban, itt Szobon létrehozzák a solárparkot.  

– Léteznek maximum 50 MW-os rendszerek is, a miénk 1 megawattos, ám a legszebb környezetben építettük fel. Szerintem Magyarország legszebb solár farmja, a legszebb helyen itt, a Dunakanyarban működik. Cégünk célja a net zero carbon kibocsátás elérése, amiért tennünk is kell – mondta Juhász László, aki köszönetet mondott a Budapest Banknak a pénzügyi segítségért.

A solarparkról elmondták: közel 5000 darab kyocera, 280 W-os polikristályos napelem került beépítésre, mind japán kyocera termék, amely reményeik szerint jóval hosszabb időtartammal rendelkezik, mint a konkurens, máshol gyártott termékek. A gyártó Kyosera garanciát vállalt arra, hogy 20 év múlva is mindössze 5 százalékkal termel kevesebb energiát az erőmű, mint napjainkban.  

Hideki Ito, a Kyocera Document Solutions Europe general managere beszédében köszönetet mondott a magyarországi lehetőségért és hangsúlyozta, hogy ez az első magyarországi kyosera farm.

Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere büszkén beszélt arról, hogy június óta milyen intézményfelújítások, kulturális és sportprogramok zajlottak a városban. Örömmel nyugtázta, hogy a napelem park átadása kapcsán is elmondhatják, hogy fejlődik Szob, aminek nagyon örülnek. Köszönetet mondott vállalkozóknak és mindazoknak a résztvevőknek, akik segítették a solar park létrejöttét. „Én bíztatnám a vállalkozókat, hogy bátran kezdjenek újabb fejlesztésekbe, mert Szobon bőven van rá lehetőség. Az önkormányzat nyitott és támogat minden ésszerű, és racionális fejlesztést – mondta.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a japán csúcstechnológia magyar banki finanszírozással sikeresen valósult meg hazánkban, amelyre tíz éve nem lett volna lehetőség, mert alig voltak magyar tulajdonú bankok. „Frankfurtban vagy Londonban eldöntötték, hogy Magyarországnak most mit lehet, mit nem lehet banki finanszírozásból megvalósítani. Ma pedig a magyar bankok a gazdaság motorjai” – emelte ki.

Majd arról beszélt: a kormány céljai között szerepel, hogy középtávon meghatszorozzák a magyar napelem-kapacitásokat, melyhez biztosítják a forrásokat is. Reményét fejezte ki, hogy minél több napelempark létesül hazánkban és a környéken is. „Jövőnk építéséhez minél inkább alacsony energiaárra és energiafüggetlenségre van szükség, mint ahogy magyar tulajdonú bankokra, ugyanúgy van szükség arra, hogy minél több energiát mi magunk termeljünk meg és minél olcsóbban, mert akkor versenyképesek leszünk” – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.  

(Vetési)

Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...