Sport

Öt éve alakult meg a VS Dunakeszi

Interjú Temesvári István elnökkel, aki jó döntésnek tartja az egyesületek városi integrációját

Pest megye legnagyobb létszámú sportegyesülete a Városi Sportegyesület Dunakeszi, amelyben közel háromezren sportolnak, 20 szakosztállyal szerepelnek a nemzeti bajnokságok különböző osztályaiban. Noha az utóbbi időszakban épült egy kézilabdacsarnok, de hamarosan megnyitják a Magyarság sporttelepen az átadás előtt álló impozáns, multifunkciós csarnokot. Jó minőségű szabadtéri pályáik vannak, hogy csak a legjelentősebbeket említsem, de a kérdés mégis felvetődik, meg tudnak felelni a kihívásoknak, hogyan tudnak kiszolgálni több ezer sportolót – kérdezem Temesvári István elnöktől, aki 8 éve irányítja az egyesületet.

  • 2013-ban, amikor a Kinizsi Utánpótlás Sportegyesület elnökének választottak meg, 5 szakosztállyal működtünk. 2016-ban megalakult a Városi Sportegyesület Dunakeszi, amely gyors fejlődésnek indult. A cél az volt, hogy egy átlátható koncepció mentén tudjuk kiszolgálni egyrészt a tömegsportigényeket, másrészt viszont folyamatosan fejlesszük a versenysport lehetőségeit is. Ehhez megfelelő infrastruktúrára és megfelelően felépített szervezetre van szükség.

Módosítottuk az egyesület alapszabályát, vezetését. Ettől az időponttól kezdve kiemelten foglalkoztunk azzal, hogy a szakosztályaink vezetői megfelelő sportszakemberek legyenek, valamint átalakítottuk a központi irányítást is. A modell szerint a központi irányítás segíti a szakosztályok önálló gazdálkodását. A szakosztályok mindegyike külön pénzügyi gazdálkodást folytat, külön bankszámlával.

Ezzel a szervezeti felépítéssel biztosítjuk a hátteret a modern sport kihívásainak, és tudunk kiszolgálni több ezer sportolót.

  • Az is tény, hogy népszerű az egyesület a városban, sokan a VSD-ben látják az eredményes működésük feltételeinek biztosítását. Ön szerint valahol meg kell húzni a felső határt, meddig növekedhet az egyesület?
  • Nem gondolom, hogy meg kellene állítani a fejlődést bármilyen szinten is. Mi abban gondolkodunk, hogy biztosítani szeretnénk minden fiatal és régebb óta fiatal, sportot kedvelő számára a tömegsporthoz vagy akár a versenysporthoz szükséges feltételeket, és szívesen várunk bárkit, aki ebben részt szeretne venni.
  • Munkájukban milyen hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre és a versenysportra? Mit tartanak optimális aránynak, igazából melyikre van nagyobb igény a városban?
  • A VSD egy utánpótlást nevelő egyesület. Edzőink számára folyamatosan biztosítjuk a lehetőséget képzésekre, melyek a modern, a szakszövetségek által is előírt utánpótlás-nevelésnek felelnek meg. Egyesületünk célja az utánpótláskorosztályok nevelése és felkészítése a versenysportra, ezzel biztosítva a későbbi felnőtt korosztályok sikeres működését.
  • Egykoron NBI/B-s férfi kézilabdacsapattal büszkélkedett Dunakeszi, de a labdarúgók is NBII–ben szerepeltek. Napjainkban nincsenek ilyen nagyratörő terveik?
  • Az elmúlt időszakban a sport működése és finanszírozása nagymértékben megváltozott. Ahhoz, hogy magasabb osztályú csapatokat tudjunk működtetni, lényegesen nagyobb támogatásokra és bevételekre lenne szükség. Nem zárkózunk el attól a lehetőségtől sem, hogy a saját utánpótláscsapataink, illetve versenyzőink magasabb szintű versenyrendszerekben tudjanak részt venni.

– A fejlődés, az eredményesség egyik meghatározó feltétele – a létesítmények mellett – az edzők és a szakvezetők felkészültsége. Elégedett a szakmai stábok munkájával?

– Sohasem lehetünk elégedettek, mindig van fejlődési lehetőség a sportoktatás területén. Igyekszünk minden olyan lehetőséget megragadni és kihasználni, amellyel tudjuk segíteni a szakmai vezetőink munkáját.

Pályázatainkban lehetőséget kapunk ezeknek a finanszírozására.

– Közismert, hogy az elmúlt években elért sikerek egyik záloga az eredményes pályázati munka volt. Milyen az együttműködésük a városi önkormányzattal, a gazdasági társaságokkal, milyen mértékben támogatják a VSD működését? Mennyire tud önfinanszírozó lenni az egyesület, stabil a gazdasági helyzetük?

– Egy egyesület működése és fenntartása mindig nagy kihívás a vezetői számára. Egy sportegyesület sem tud gazdaságosan működni, ha nincs mögötte egy erős támogató vagy önkormányzat. Ezúton is szeretném megköszönni Dunakeszi Város Önkormányzatának az elmúlt 5 éves időszakot, nélkülük nem tudtuk volna pályázatainkat megvalósítani, ugyanis minden pályázat része az önerő felmutatása. Dunakeszi város tette lehetővé az egyesület infrastrukturális fejlődéséhez szükséges önrész biztosítását. Stabil együttműködésre van szükség Dunakeszi városában működő gazdasági társaságok tekintetében is, az ő támogatásukra ugyanúgy számíthatunk céljaink megvalósításához.

Szeretnék köszönetet mondani sportolóink szüleinek és a felnőtt sportolóinknak, hogy tagdíj-hozzájárulásukkal segítik és stabilizálják az egyesület biztonságos működését.

  • Ön szerint – öt-tízéves távlatban – milyen fejlődési és fejlesztési lehetőségek kínálkozhatnak a VSD számára, melyekkel élni szeretnének?
  • A XXI. században a sport folyamatosan fejlődik, ezért nemcsak sportszakmai, hanem mentális és prevenciós fejlesztésre is szükség van. Egyesületünk céljai között szerepel egy jelentős rehabilitációs központ kialakítása, mellyel támogatni tudjuk sportolóink mielőbbi felépülését.

Sportolóinknak és a sportolók szüleinek biztosítani szeretnénk mentális támogatást, mellyel a sporttal kapcsolatos problémákat könnyebben meg tudják oldani. Véleményünk szerint, a megfelelő táplálkozás, az egészséges életmód kialakítása – és támogatása is a prevenció fontos része.

Kiemelten szeretnénk foglalkozni azzal, hogy a szakosztályokban lévő vezetők folyamatos képzést kapjanak a sportágak fejlődéséhez, és alkalmasak legyenek ezt a tudást továbbadni egyesületünk tagjainak.

  • Öt éve, 2016 tavaszán jött létre a VSD azzal a nem titkolt céllal, hogy egy egyesületbe koncentrálják a városi forrásokat, melyek révén minőségi feltételeket tudnak biztosítani a sportolóknak, a szabadidősport hódolóinak. Az élet visszaigazolta a döntésük helyességét?
  • Az elmúlt 5 év azt mutatja, hogy a VSD csapata a Dunakeszin működő egyesületek számára egy megfelelő keretet és fejlődést biztosít minden sportágnak. A város támogatásával és az infrastrukturális fejlesztésekkel a VSD megfelelően tudja biztosítani a sportolók és sportágak dinamikus fejlődését. Azt gondoljuk, hogy a jövő összefogással, együttműködéssel, és a sport szeretetével tud megvalósulni. Az egyesület mottója is ezt mondja: Velünk Sportol Dunakeszi!

Ezúton is várjuk a csatlakozni kívánó egyesületek jelentkezését. Egy nagy egyesület részeként mindig könnyebb elérni és megvalósítani a sportágak céljait.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...