Sport

Dunakeszi résztvevője is volt az idei SUP-világbajnokságnak – Interjú Slekta Rékával

Hazánkban nem annyira ismert sportág a SUP (Stand-up paddle), ennek képviselője Slekta Réka, a Dunakeszi Kajak Klub versenyzője. Idén novemberben a távoli Pattayán képviselte a magyar színeket a világbajnokságon.

  • Mi a különbség a SUP és a kajak-kenu között?
  • A SUP-on állva evezünk, egyszerre az egyik oldalon, de bizonyos időközönként váltogatjuk az oldalt. Míg a kajak-kenuban számos síkvízi és maraton szám van, akár egyéniben, akár csapathajóban, a SUP-ban összesen három versenyszám van, leginkább egyéniben. Ezek a hosszútáv (ami általában 12-15 vagy 18 km), a technikai (ami tulajdonképpen egy fordulókkal teli szlalom pálya), illetve a sprint szám. A mozgáson és a versenyszámokon kívül, ami még különbség a sportágak között, hogy a SUP-ban még egészen jellemző egyfajta „szörfös lazaság”: a versenyeken szól a zene, egy több napos versenyen a fesztiválhangulat uralkodik, esténként kisebb zenés programokkal.
  • Hogy érezted magad a pattayai vb-n? Hány magyar versenyző volt ott melletted?
  • A thaiföldi világbajnokság azt hiszem, életem eddigi egyik nagy kalandja volt. Azon kívül, hogy nem jártam még Ázsiában és nem találkoztam az ottani kultúrával, rengetegen részt vettünk a világbajnokságon, tanulhattam a SUP sport legjobbjaitól. Versenyezhettem ellenük, ez már önmagában is nagy élmény, főleg úgy, hogy ez az első világbajnokság, ahol a felnőtt mezőnyben indultam. Az ICF (Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség) ezúttal is kitett magáért, szuper szervezés volt szuper helyszínnel, a szállás is kifogástalannak bizonyult. Alkalmazkodni kell mindig, minden körülményhez, nincs más lehetőség. Egyszer van világbajnokság egy évben, egy lövésünk van. Igyekeztem kihozni a lehetőségeimből és a formámból én is a legtöbbet: sprinten 15. helyen, hosszútávon 18. helyen, a technikai számban pedig a 21. helyen értem célba. A felnőtt női indulók száma nagyjából 60-80 fő volt. A magyar válogatott három versenyzőből állt, én képviseltem a felnőtt női mezőnyben Magyarországot, rajtam kívül pedig két fiatal, junior korosztályos versenyző, Kocsis Csillag és Szabó Zénó versenyeztek magyar színekben. Jó volt a hangulat a magyar sátor alatt, nem beszélve arról, hogy Csillag még érmet is tudott szerezni a korosztályában, példás versenyzéssel.
  • 2024-ben milyen versenyeken fogsz indulni?
  • Az év elején a medencés versenyekkel kezdünk, majd január végétől májusig az Erasmus+ Program keretében Prágában fogok tanulni, így az ottani egyesületnél kezdem meg a tavaszi felkészülést. A tavasz folyamán Ausztriában indulok a Világkupán az idei évhez hasonlóan, majd a fókusz a világbajnoki válogató versenyekre helyeződik. Ha jól sikerülnek a válogatók, ismét szeretnék indulni a világbajnokságon, melyet ezúttal majd az USA-ban rendeznek meg. Júniusban kerül megrendezésre az Európa-bajnokság Szegeden. Elsődleges célom, hogy a válogatón olyan helyezést szerezzek, amivel kivívom majd az indulási jogot az EB-re, majd ott jól szeretnék versenyezni.

Laurinyecz Péter Pál

Még szintén érdekelheti...