gazdaság

Menczer Tamás: a magyar gazdaság ma erősebb, mint a vírusos időszak előtt volt – Új üzemcsarnokot avatott a gödi Penta Kft.

A magyar gazdaság idei első negyedéves 8,2 százalékos növekedése azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ma erősebb, mint a vírusos időszak előtt volt – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára szerdán, Gödön.

Menczer Tamás a Penta Kft. lemezalakító műhelyének avató ünnepségén hangsúlyozta: a kormány elkötelezettségét a munka irányába az is mutatta, hogy még 2020-ban elindította a versenyképesség-növelő támogatási programot azon vállalkozások megsegítésére, amelyek a világjárvány alatt is vállalták, hogy beruházást hajtanak végre és hajlandóak voltak a meglévő munkahelyek megőrzésére.

    Hozzátette: a járvány alatt 1434 vállalat beruházását támogatta a Kormány, ennek révén 1700 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az intézkedéseknek köszönhetően 280 000 munkahelyet sikerült megőrizni, illetve létrehozni – közölte.

    Az államtitkár beszélt arról, hogy a munkahely-megőrző intézkedéseknek köszönhetően a gazdaság a járvány előtti teljesítményi szintjét már 2021 nyarára elérte. Hozzátette, hogy tavaly a koronavírus-járvány ellenére is történelmi növekedést mutatott a magyar gazdaság a 7,1 százalékos növekedésével, és tovább erősödött az idei év első negyedévében. Kiemelte: ma 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ami a kormány ígéreteihez híven 2010-hez képest 1 millióval több.

    Nagy Gábor Lajos, az 1990-ben alapított Penta Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég 600 millió forintos beruházását a kormány közel 200 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatta, amelyből megépült a vállalat új korszerű műhelycsarnoka, továbbá munkagépeket és gépsorokat szereztek be. Mint fogalmazott: a cég megalapításakor az építőiparon belül a mélyépítésben képzeltek el a jövőjüket és jelmondatukat azóta is tartják: „Magyar társaság a települések infrastruktúrájáért!”

A mélyépítésben, útépítésben, ivóvíztisztító és szennyvíztisztító telepek építésében, felújításában több évtizedes szakmai múlttal büszkélkedő Penta Kft. tevékenységének bővítése, az új kihívások kiszolgálása érdekében az acélszerkezetek gyártását is a zászlajára tűzte. Céljaik sikeres megvalósítását szolgálja az új műhelycsarnok felépítése és a korszerű gépek beszerzése. Nagy Gábor Lajos az új gépek bemutatásakor elmondta: 45 tonnás élhajlító gépet állítottak üzembe, amely a 10 mm, 6 méter széles lemezt is meghajlítja, a gép a hazai piac élmezőnyébe tartozik. Emellett nagy teljesítményű sugár fúrógépet szereztek be, amely 70 mm-es lyukat képes fúrni, acélmegmunkáló kisgép is segíti a jövőben a cég mélyépítési munkáját. A fejlesztés keretében darut, 3D-s CNC-es csőhajlítót, CNC esztergagépet, egy ívelő gépet és egy autódarut, valamint elektromos kormányzású csúszó rakodó gépet is vásároltak, ami egyedüli hazánkban – sorolta többek között az új gépek listáját és műszaki paramétereit Nagy Gábor Lajos, aki köszönetet mondott a pénzügyi támogatásért a Kormánynak, külön elismeréssel szólt a fejlesztésben aktív szerepet vállaló munkatársainak tevékenységéről és a kivitelező szakmai teljesítményéről.

A beszédeket követően Menczer Tamás és Nagy Gábor Lajos a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen is felavatták a műhelycsarnokot és az üzembe állított új gépeket.

Dunakanyar Régió/MTI

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...