Kultúra

Idén is gazdag a művelődési központ programkínálata

Dunakeszi azon települések közé tartozik, ahol a város meg tudta oldani a nyitva tartást a téli időszakban, így megkezdődött az új év a József Attila Művelődési Központban.

Az önkormányzat hat évvel ezelőtt teljes körűen felújította az épületünket, ennek az energetikát is érintő fejlesztésnek már eddig is sokfajta előnyét élveztük, de most a folyamatos működésünket biztosítja a jó minőségű szigetelés és a modern, programozható fűtési rendszer. Ennek ellenére nagyon takarékosnak kell lennünk, mivel a rezsiköltségek jelentős mértékben megemelkedtek. A színházterünket a tél idejére zárva kell tartanunk, illetve csak olyan programot tudunk ott megvalósítani, amely teljes egészében ki tudja termelni a rezsiköltségeket.

A ház falain belül működő mintegy 33 klub, öntevékeny csoport és szakkör januárban megkezdte a tevékenységét, az ő kiszolgálásuk, támogatásuk, körülményeik megteremtése adja a heti feladataink nagy részét. Ezek a csoportok nagyon különböző területeken működnek, a zene, a tánc, a színház, a képzőművészet vagy a szabadidős testmozgás területén alkotnak. Akad, amelyik hetente többször, de olyan is akad, amelyik évente csak néhány alkalommal dolgozik velünk.

A munkánk másik oldalát adja a nagy rendezvények lebonyolítása, amelyre a mostani szűkösebb téli időszakban is akad azért példa. Sikeres volt a nyugdíjas klub utószilveszteri mulatsága. A 310 tagot számláló nyugdíjas klub a legnagyobb létszámú közössége a művelődési központnak. Az idős korosztály támogatása, egészségi és mentális állapotának megőrzése fontos célkitűzése a klubnak, amelyhez az intézményünk minden lehetséges háttértámogatást biztosít. Nem tudok jobbat javasolni a város idősebb korosztályának, mint, hogy keresse a kapcsolatot a klubbal, ahol egy élő közösségre talál, hiszen minden héten van program, hol egy klubnap, hol pedig egy közös kirándulás.

Az újság megjelenésével szinte egy időben, a magyar kultúra napjára dedikálva mutatjuk be azt a helyi írók, költők írásait bemutató antológiakötetet, amely Béres Magdi könyvtáros szerkesztésében a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kötet a művelődési központ irodájában megvásárolható.

A színházteremben január 25-én Kőhalmi Zoltán Az eltitkolt igazság című önálló estje lesz műsoron, amelyre szinte már minden jegy elkelt. Február 23-án Ráskó Eszter, március 25-én pedig Mogács Dániel lesz a vendégünk a Dunakeszi Dumaszínházban. Az idei évben is várjuk a pszichológia és az önismeret iránt érdeklődőket: a Nyitott Akadémia előadássorozatában a következő vendégünk Pál Feri atya lesz április 13-án. Teljesen más műfajt képvisel majd és programot kínál április 20-án Kajdi Csaba estje a Cyla turné 3.0 keretében, amelyre az elővételben szintén jól fogynak a jegyek.

A fenti lekötött programok mellett több színháztermi program is szervezés alatt áll. Nagyon bízunk benne, hogy március 8-án vendégül láthatjuk a város hölgyközönségét a már szokásosnak mondható nőnapi koncertre. A szervezés a Dunakeszi Programirodával karöltve elkezdődött. Szintén a tavasz folyamán szeretnénk egy musicalgálát is tető alá hozni, de szervezés alatt áll Bödőcs Tibor önálló estje és a népszerű Lego-kiállítás is. Bízunk benne, hogy színházi programokkal és koncertekkel is minél hamarabb jelentkezni tudunk majd a közönségünk felé.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a fiatal korosztály minél hamarabb megismerkedjen a színházzal, ezért egy áprilisi és egy májusi előadással folytatjuk az óvodás korosztálynak szánt Bóbita bérletünket. Májusban kerül majd bemutatásra a Hoványné Martikán Erika tanárnő vezette Bárdos iskola színjátszó csoport új darabja.

Az idei évben is tervezünk kiállításokat az intézmény Magyarság Galériájában. Március 10-én nyílik a helyi képzőművészeket tömörítő DunArt Képzőművészeti Egyesület Magyarság csoportos kiállítása, május 19-én Sziráczky György fotográfus kiállítását mutatjuk be, míg júniusra Kubó Éva textilművész kiállítását tervezzük. A hagyományokhoz híven augusztus 19-én ismét lesz Nyári Tárlat, sorban már a XXVI.

Még javában a tél közepén járunk, de fél szemmel már a nyárra tekintünk. Idén is szeretnénk megszervezni a színjátszó táborunkat és az angol táborainkat, valamint a közönség számíthat a Köröndi esték koncertsorozatra a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral. Nagyon bízunk benne, hogy minél hamarabb magunk mögött tudjuk hagyni a jelenlegi nehezebb időszakot, és a terveinkből minél többet valóra váltva a lehető legteljesebb programmal tudunk szolgálni a közönségünk felé.  Ehhez kérjük látogatóink további kitartó támogatását.

Csoma Attila,

a József Attila Művelődési Központ igazgatója

Még szintén érdekelheti...