Belföld

Mol: Magyarországon nem, de Európában lehet dízelválság

Rendkívül kedvezőtlen következményei lehetnek annak, ha eltűnne 20-25 millió tonna molekula egy alapvetően hiányos üzemanyagpiacról – fogalmazott a Mol egyik vezetője egy háttérbeszélgetésen, ahol tisztázták, hogy a hatodik szankció hogyan érinti majd Magyarországot, illetve a térséget. Továbbá részletesen elemezték a február 5-i határidő utáni lehetőségeket – olvasható az index.hu oldalán.

2023. február 5-én életbe lép a hatodik brüsszeli szankció újabb eleme. December 5-ével betiltották az orosz nyersolaj behozatalát, február 5-től pedig az Oroszországból származó termékek importja is tilos. Életbe lép még egy intézkedés, amely kifejezetten hátrányosan érintené azokat az országokat, például Magyarországot, amelyek csővezetéken kapják az orosz olajat, így mentesültek a kőolaj-behozatali tilalom alól.

TEHÁT MAGYARORSZÁGNAK ÉS SZLOVÁKIÁNAK IS MEGTILTOTTÁK, HOGY FEBRUÁRTÓL AZ OROSZ OLAJUKBÓL ELŐÁLLÍTOTT DÍZELT, BENZINT ÉS EGYÉB TERMÉKEKET AZ UNIÓBA VAGY HARMADIK ORSZÁGBA ELADHASSÁK.

Arról, hogy az életbe lépő büntetőintézkedés miként érinti majd a hazai üzemanyag-ellátást, a Mol szakértői egy háttérbeszélgetésen fejtették ki véleményüket, olvasható a portálon. Elöljáróban azonban az leszögezhető: Európa alapvetően szűkölködik dízelből.

Még szintén érdekelheti...