Kultúra

TÁRS-A-DALOM – Képzőművészeti kiállítás a fóti könyvtárban

Petrezselyem Károly fafaragó és barátai alkotásaiból nyílt kiállítás Fóton, a kisalagi könyvtárban. A közös tárlatot Keresztes Ferenc alkotó nyitotta meg, aki maga is aktívan fest. A városban élő, alkotó művészeket még kevesen ismerik, ez a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy a művészek és művészetet kedvelők jobban megismerjék egymást és erősítsék a közösségi szellemet.

Ivánkáné Varga Aranka Fóton élő nyugdíjas, mindig szeretett rajzolni, festeni, azonban csak az utóbbi időben lett lehetősége arra, hogy kedvenc hobbijának hódoljon. Főként tájképeket fest, de mást témák is érdeklik. A festményeken nem lehet érezni, hogy csak három éve kezdett el olajjal festeni. Részt vett néhány tanfolyamon, az ott töltött időt kreatív feltöltődésként élte meg. Kedvenc olvasmányai között vannak híres festők életrajzai is.

Pásztorné Bári Emese autodidakta, amatőr festőnek vallja magát. Kicsi kora óta kötődik a művészetekhez, az alkotás megnyugtatja. Érdeklik az új és klasszikus technikák, ezért ismereteit folyamatosan bővíti. Azt kérte, tekintsék alkotásait útkeresése állomásainak, érzelmei, hangulatai megjelenítésének. Az önkifejezés eszközét még keresi, stílusa is formálódik.

Szabó Károlyné – Orgonás Marika alkotásait nehéz lenne valamelyik irányzatba besorolni. Képei megállásra szólítanak fel, és némelyik háromdimenziósnak hat. A festett felületre ragasztott gyöngyök, festett pöttyök ötvözik az ikonfestészet, mandala és a festmény együttes élményét. Példaértékű, hogy tehetséges unokái munkái is megjelenhettek az ő kiállítási területén belül.

Petrezselyem Károly a múlt század hetvenes éveiben kezdett el fafaragásokat készíteni. Több kiállítása volt, s szerényen mesélte, hogy már a pandémia előtt is terve volt ez a közös kiállítás, amely most tudott megvalósulni. Keresztes Ferenc bemutató szavai szerint nem megalkot egy szobrot, hanem eszközt készít, melyet az emberiség felé való kinyíláshoz, kinyilatkoztatáshoz használ. Számára olyan fontos vezérlő eszköz a mű, mint a papnak a biblia. Az elkészült műben választ kínál a másokban érzett, de talán meg sem fogalmazott kérdésekre.

A megnyitó és az alkotók bemutatása után a Dunakeszin élő Varjas János is elszavalta egyik versét, majd kötetlen beszélgetésekkel folytatódott az este. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható február végéig.                                    

Béres Magdi

Még szintén érdekelheti...