gazdaság

Spiegelhalter László polgármestert kérdeztük a Vácrátóton épülő japán akkumulátoralkatrész-üzemről

Mint arról e lap hasábjain is beszámoltunk, hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Szijjártó Péter miniszter – Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és a japán Nippon Paper Industries vezérigazgatója társaságában – jelentette be, hogy mintegy 15 milliárd forintos beruházással a japán vállalat vegyipari üzletága akkumulátoralkatrész-üzemet épít Vácrátóton az állam 2,3 milliárd forintos támogatásával, aminek nyomán hatvan új munkahely jön majd létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kikkava Juji, a japán Nippon Paper Industries
Co., Ltd. vezérigazgatója érkezik a sajtótájékoztatóra. Fotó: MTI/Soós Lajos

A bejelentést követően a Dunakanyar Régió szerkesztősége megkereste Spiegelhalter Lászlót, Vácrátót polgármesterét, akit arról kérdeztünk, hogy hol épül fel az üzem, milyen hatással lehet a környezetre és a település idegenforgalmára, a beruházás milyen előnyt jelenthet a község számára?

„A SUNROSE MAC® névre keresztelt leányvállalat, CMC, azaz karboximetil-cellulóz előállítással foglalkozik.  A CMC egy cellulózból nyert olyan anyag, amely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a kiváló sűrítés, vízfelvétel és vízvisszatartás, ugyanakkor környezetbarát anyag.

Kiváló tulajdonságai miatt a CMC-t széles körben használják élelmiszer- és kozmetikai adalékanyagként, például fogkrémekben, valamint ipari alkalmazásokban, például papírgyártásban, elektromos autógyártásban (az elektromos járművekben használt akkumulátorok anódjaihoz használt anyagok egyike)” – írta válaszában Spiegelhalter László.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere

Vácrátót polgármestere kifejtette: „Tekintettel a szigorú CO2-kibocsátási előírások uniós bevezetésére, az elektromos járművek piaca gyorsan bővül Európában, ez arra ösztönzi az autóalkatrészeket gyártó vállalatokat, így a Nippont is, hogy új üzemeket építsen az európai régióban.

Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy ez az üzem a mi közigazgatási területünkön valósulhat meg, olyan zöldberuházások és megújuló energiát hasznosító beruházások következő lépéseként, mint a napelemparkok, vagy a geotermikus beruházás a Nemzeti Botanikus Kerttel együttműködésben.”

Spiegelhalter László a beruházás pontos helyszínét is megjelölte kérdésünkre válaszolva: „Az üzem építését 2023 júniusában kezdik majd el a Vác-Gödöllőt összekötő 2104. jelű országos közút É-i oldalán, ott, ahol a lehajtó sáv az országos közútról elkészült.

Az üzem 2024 decemberében kezdi meg majd működését. A beruházás várhatóan mintegy 50 millió eurót, és közel 60 munkahelyet jelent majd teljes üzemben, ami nyilvánvalóan a környékbeli településekről fog kikerülni. Az üzem főként elektromos áramot használ majd, melynek nagy részét megújuló energiából fedezik. Az üzem vízfelhasználása minimális lesz, melyet a gépsor kompresszorainak hűtéséhez használnak majd. Az üzem működése a munkahelyteremtésen túl, mely véleményem szerint lakosságmegtartó is lehet, a településnek iparűzési adó bevételt jelent. Tekintettel arra, hogy környezetvédelmi szempontból zöldberuházásokat támogat az önkormányzatunk, véleményem szerint az idegenforgalomra a beruházás nem lesz hatással.

A hétfői kormányzati bejelentést követően a beruházással kapcsolatos tájékoztatásokat a település honlapján és Facebook-oldalán folyamatosan közzétesszük” – nyilatkozta lapunknak Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...