közélet

Vegyük fel a harcot a tavaszi fáradtsággal szemben!

A téli időszakban általában nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, ezáltal nem jutunk olyan mértékben természetes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint amennyire a szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége lenne. Ha nem pótoljuk ezeket valamilyen formában, tavaszra könnyen kiürülhetnek a szervezetünkből, így megtapasztalhatjuk az úgynevezett tavaszi fáradtságot. A jó hír az, hogy nem kell álmosságtól leragadó szemekkel, mázsás súlyként ránk nehezedő kimerültséggel elszenvedni a várva várt tavaszt! 

Ismerős az intelem: ha jobban szeretnénk érezni magunkat, próbáljuk kerülni a stresszt, illetve az azt kiváltó élethelyzeteket. Minden bizonnyal ez még annak sem sikerül, aki tanácsolja. Érdemesebb ehelyett saját magunkat felvértezni, hogy ha adódnak is kellemetlenségek, a hozzáállásunk legyen az, ami megvéd bennünket a káros hatásoktól.

Komor, szürke napokon hajlamosabbak vagyunk mi is borúsabban látni a világot, hamarabb elcsüggedünk, ha valami nem sikerül, rosszabbul esik, ha megbántanak, és érzékenyebben reagálunk minden hatásra, ami bennünket ér egy-egy nap folyamán. Talán azért is várjuk annyira a tavaszt, mert a napfény nemcsak a szervezetünkkel, de a lelkünkkel is képes csodát tenni. Ahogy egyre nagyobb testfelületünkön keresztül szívjuk magunkba a D-vitamint, úgy vált a ború derűre, az ólmos fáradtságot pedig elfújják a megújult energiák.

Fontos tudni, hogy a ma beszerezhető zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma sajnálatosan már lényegesen alacsonyabb, mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt volt. Ezért lényeges, hogy ha tudunk, minél nagyobb mennyiséget fogyasszunk belőlük, ha pedig ez nem megoldható, egészítsük ki étrendünket a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy bevigyük azt a mennyiséget, amivel a szervezetünk egyensúlyban és a leghatékonyabban tud működni. Ha ezt megtesszük, amellett, hogy sokkal több energiánk lesz a mindennapokban, a betegségekkel szemben is ellenállóbbá válunk.

Ne legyen kifogás, ha mozgásról van szó!

Sokan azt gondolják, hogy csak az számít mozgásnak, ha heti több alkalommal edzőteremben izzadnak. És mivel erre a napi rohanásban nem mindig jut idő, ezzel fel is mentik magukat. Pedig elegendő annyi, ha reggelente sétálunk fél órát a friss levegőn, amit összeköthetünk kutyasétáltatással is. De ha gyalog megyünk el bevásárolni egy szupermarketbe vagy plázába, azalatt is észrevétlenül átmozgatjuk magunkat, miközben kellemesen nézelődünk. Rengeteg lehetőségünk van a nap folyamán arra, hogy megőrizzük, fokozzuk fittségünket. Használjunk lift helyett lépcsőt, autó helyett kerékpárt vagy rollert, és máris megtettük azt a minimális dolgot, amit a tavaszi fáradtság elűzése érdekében áldozatok nélkül megtehetünk.

Még szintén érdekelheti...