Belföld

Rétvári: sűrű időkben hideg fejre és magyar szívre van szükség

Sűrű időkben két dologra van nagyon szükségünk: hideg fejre és magyar szívre, mert ez az, ami meg tud minket óvni attól, hogy a biztonságunk, a békénk veszélybe kerüljön – mondta Rétvári Bence szombaton Vácon, az Országos Polgárőr Szövetség ünnepségén, amelyen az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője az orosz-ukrán háborúra utalva hangoztatta: a béke és a biztonság lett a két legfontosabb érték tavaly február 24-e óta.
    Rétvári Bence a polgárőröknek a közbiztonság érdekében nyújtott segítségét méltatva kiemelte, hogy már a jelenlétük is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje az Országos Polgárõr Szövetség 1848-49-as forradalom és szabadságharcra emlékezõ ünnepségén Vácon, a Piarista Kilátó Központban


    Az államtitkár felidézte: tavaly a polgárőrök és a rendőrök 44 ezer esetben vállaltak közös szolgálatot, 393 ezer órányi közös szolgálatot teljesítettek. A polgárőrök a települések közbiztonsági védelme mellett a határvédelemben is szerepet vállaltak – ismertette. 2022-ben nyolc hónap alatt összesen 13 ezer szolgálatban vettek részt, és segítették a határőrizet feladatait, amire szükség is volt, hiszen összesen 270 ezer illegális határátlépési kísérlet történt tavaly.  
    Rétvári Bence beszélt arról is, hogy csütörtökön 15 tagország közös nyilatkozatot fogadott el az illegális migrációval kapcsolatban, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy bocsásson rendelkezésre megfelelő pénzügyi támogatást a frontországok számára, a határvédelem-infrastruktúra minden típusára, beleértve a fizikai akadályokat is. Ez még nem jutott el a döntéshozókig – folytatta -, és az látható, hogy akik korábban ellenezték, hogy Európa meg tudja védeni a biztonságát akár külső határzárral is, azok eltökéltsége mit sem változott. Ez hosszú vita – tette hozzá.
    A polgárőrök munkáját méltatva példaként hozta, hogy Franciaországban tíz emberből hat nem érzi teljesen biztonságban magát, a migránsok lakta negyedekben a franciák 83 százaléka hiányolja a rendőrök fokozottabb jelenlétét. Németországban 2021-ben a vonatokon 44 késes támadás történt, tavaly már 82, a peronokon 2021-ben „csak” 122, most 250.
    Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet Magyarországon az emberek 85 százaléka biztonságban érzi magát. Svédországban az emberek 58 százaléka tart attól, hogy bűncselekmény vagy erőszak áldozatává válik, Magyarországon ez négy százalék – vetette össze.  
    A március 15-i ünnepre emlékezve rámutatott: amikor 1848-ban békésen győzött a forradalom, pontosan arra törekedtek, hogy Magyarország önállóan döntsön, a dinasztia semmilyen háborúba ne vigye az országot, az idegen katonákat vigyék el, a magyar katonákat ne vigyék külföldre. „Legyen béke, szabadság és egyetértés!, és most sem akarunk mást. Mindenkinek józan ésszel, hideg fejjel és magyar szívvel be kell látnia, hogy egy háború kapcsán is a legfontosabb, hogy azt elkerüljük.”

MTI

Vác, 2023. március 11. Elismerést kapott polgárõrök, hátul középen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje az Országos Polgárõr Szövetség 1848-49-as forradalom és szabadságharcra emlékezõ ünnepségén Vácon, a Piarista Kilátó Központban 2023. március 11-én. MTI/Lakatos Péter
Vác, 2023. március 11. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje (k) és Túrós András, az Országos Polgárõr Szövetség elnöke (b) Polgárõr Érdemkereszt kitüntetést ad át Oliser Zsuzsanna kápolnásnyéki polgárõrnek az Országos Polgárõr Szövetség 1848-49-as forradalom és szabadságharcra emlékezõ ünnepségén Vácon, a Piarista Kilátó Központban 2023. március 11-én. MTI/Lakatos Péter

Még szintén érdekelheti...