ünnep

„Ilyen nehéz március 15-énk talán még soha nem volt!”

Dunakeszin a borús és hideg időjárás ellenére a város nemzeti érzelmű lakossága feltűzte a piros-fehér-zöld kokárdát a szíve fölé és méltó módon emlékezett nemzeti ünnepünkre.

A városi rendezvényen sokan összegyűltünk. Képviselték magukat a hivatalok, intézmények, az iskolák és sok-sok magánember, természetesen köztünk volt Dióssi Csaba polgármester, Erdész Zoltán-, Sipos Dávid- és Nyíri Márton alpolgármester és számos képviselő. Emelték az ünnepség hangulatát a Történelmi Vitézi Rend tagjai, akik a zászlók mellett egy lélekharangot is fölállítottak, amit alkalmas pillanatokban megkondítottak, többek közt az emlékhely előtti koszorúk elhelyezésekor.

A műsor Guttmann Vilmos városi kitüntetett szavalatával kezdődött. Előadónk a bevezetőben hangsúlyozta, hogy Babits Mihály háborúellenes, békéért kiáltó Húsvét előtt c. költeményét az 1848-as szabadságharcosok és az orosz – ukrán háborúban szenvedő és elesett magyar hősök tiszteletére és emlékére szeretné elmondani! Az igazi átéléssel elhangzott vers a mai viszonyokban is sok tekintetben időszerű tanulságokat tartalmazott, melyet a közönség hatalmas tapssal köszönt meg.

A súlyos gondolatokat vidám néptánc bemutató fordította derűsebb hangulatra. A Kőrösi Táncegyüttes három korcsoportjának fiataljai adtak ízelítőt nemzeti táncainkból, dalainkból, melyek egyben felelevenítették egykori népviseletünket is. A gyerekek martosi-, magyarbődi- és felcsiki táncokat mutattak be, melyeket Tóth Zoltán művészeti vezető tanított be.

A koszorúzás előtt még szerepelt a Bárdos Iskola Színjátszó körének négy tagja, akik a szabadságharcunk gondolatvilágát és tanulságait ismertették művészi eszközökkel.

Az ünnepi beszédet Nyíri Márton alpolgármestertől hallhattuk, aki érthető módon több alkalommal is utalt a jelenlegi háborús körülményekre, miközben elemezte az 1848-as forradalmunkat és az azt követő szabadságharcunk eredményeit. Az ellenünk összefogott nagyhatalmak harapófogójában függetlenségünk elveszett egy időre, de számos eredménye máig hozzájárul nemzetünk önbizalmához és felemelkedéséhez. 

Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...