fejlesztés

Közel egymilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések Acsán

Az Acsai közös Önkormányzati Hivatal energetikai korszerűsítése a Belügyminisztérium önkormányzati fejlesztések pályázata révén 36 millió forint támogatással, 2 millió forint önerővel, és további egymillió forint kiegészítéssel valósulhatott meg – fejtette ki a térség országgyűlési képviselője pénteken délután a megújult épület átadásakor.

„Szigetelni nem lehetett volna jobbkor, mint idén télen, mert soha nem értékeltük annyira egy szigetelés értékét, mint most” – fogalmazott Rétvári Bence. Beszédében kitért arra, hogy az elmúlt évek során összesen 923 millió forint kormányzati támogatáshoz jutott a település.

Ezen összeg két meghatározó eleme, pedig idei évi fejlesztés lesz. Idén ugyanis 282 millió forintból újul meg az egészségház, és mini bölcsőde is létesül 296 millió forintból. Emellett egyebek mellett emlékeztetett, hogy 17 millió forintból valósult meg az óvoda energetikai felújítása, 3 és fél millió forintból az óvoda udvarának felújítása. Több mint ötmillió forintból újult meg a járda a Kossuth utcában, de új orvosi eszközök is érkeztek Acsára több mint kétmillió forint értékben. Arra is kitért, hogy az egyik legsürgetőbb feladat az óvoda tető felújítása volt, erre 25 millió forintos támogatást kapott a település. Emellett 28 millió forintból szolgálati lakás, 78 millió forintból pedig óvodai tornaszoba valósulhatott meg.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy 4 ezer milliárd forintjába került hazánknak a háború miatti szankciók következtében jelentkező energiaár robbanás. Rámutatott, hogy hét év alatt Magyarország 9 ezer milliárd forint uniós forráshoz jut. „Az összes európai uniós támogatásunk felét kifizettük rezsi többletként tavaly – húzta alá az országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy ha csak azt megkaphattuk volna, hogy nincsenek szankciók, melyek nem emelnek rezsiárat, akkor az összes európai uniós támogatás felének az értékével lennénk előrébb.

„Akkor sikerült az újjáépítés, amikor Magyarországon és a világon a legfontosabb kérdések egyike az energiahatékonyság, az energiatakarékosság. Nemcsak boldogok, hanem elégedettek is lehetünk, hogy a hőszigetelt falak az új nyílászárók és a napelem felhelyezése nemcsak az esztétikus környezet kialakítását, hanem az energiamegtakarítási célt is szolgálja”- fogalmazott Zemen M. Szilvia a település polgármestere.

Az átadót követően műsorral várták a résztvevőket. Erről később hosszabb videós összefoglaló is látható lesz oldalunkon.

0627/Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Még szintén érdekelheti...