Dunakeszi

Visszafordíthatatlan károkat okoztak
a Duna-parti farongálók

Dunakeszi város főkertésze, Tóth Eszter a közösségi oldalán osztotta meg lesújtó tapasztalatát a dunakeszi Duna-parton történt természetrongáló bűncselekmény kapcsán: „Sajnos az elmúlt időszakban egyre több lakossági bejelentés érkezett, hogy a Duna sor északi szakaszán több vízparton álló fában kárt okoztak. A terület a nagyvizi meder része, állami tulajdonban van a kezelője a Közép Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság. Az illetékeseket értesítettük, a helyszíni szemlék megtörténtek.

A fák törzsét kb. egy méter magasságban teljes keresztmetszetben átvágták, a fák életfolyamataiban a szállítószövetek átvágásával visszafordíthatatlan károkat okozva. A kár a Magyar Faápolók
Egyesületének faérték számítása alapján is több tíz millió forintban mérhető. A szükséges intézkedéseket megtesszük! A parti sávban, főként ezen a szakaszon azért is veszélyes a fakivágás, rongálás, mert itt a folyó folyamatosan bontja a partfalat, sokszor nagyobb földtömeg szakad le, ezek a nagy fák pedig kiterjedt gyökérzetükkel tartják azt. Ha a fa elpusztul, a gyökere is elkorhad, és a partfal könnyebben károsodik, omlik le, helyrehozhatatlan károkat okozva a partfalban, az útban, a parti házsorban.
A lakosságnak pedig szeretnénk megköszönni a bejelentéseket!”

Dióssi Csaba dunakeszi polgármestere megtette a megfelelő intézkedéseket a hatóság irányába, feljelentést tett természetkárosítás miatt. Egyben kéri a lakosságot, hogy aki érdemi információ birtokába jut, tájékoztassa az önkormányzat illetékes munkatársait. 100 ezer forint nyomravezetői díj illeti a bejelentőt.

Még szintén érdekelheti...