Egészségügy

Idén is nagy siker volt a dunakeszi szenior szűrőnap

Március 25-én, szombaton Dunakeszi Város Önkormányzata Szenior Szűrőnapra hívta a város 65 éven felüli korosztályát, melyet idén immár második alkalommal tartottak. A szűrőnap kitalálója és szervezője, Csoma Attila önkormányzati képviselő, a Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testület elnöke, aki lapunk megkeresésére megosztotta tapasztalatait.

  • Két évvel ezelőtt a tanácsadó testületünk elkészített egy kérdőívet, amelyben kimagaslóan magas számban jelezték vissza felénk a megkérdezettek – Dunakeszi idős lakossága -, hogy alkalomadtán szívesen részt vennének rendszeres városi szűréseken. Dunakeszire korábban is ellátogattak szűrőbuszok, és néhány nagy rendezvényen is lehetett sátrakban bizonyos szűréseket szervezni, de szerettünk volna szintet lépni a területen – ismertette az önkormányzati képviselő.

Csoma Attila kiemelte, hogy Dunakeszi abban a szerencsés helyzetben van, hogy saját tulajdonában és működtetésében áll a helyi szakorvosi rendelőintézet, amelyet megkerestek egy egész napos szűrőnap ötletével.
– A szakorvosi rendelőintézet szakmai hátterével idén már mintegy tizenhárom szakszűrést tudtunk kínálni az érdeklődőknek, a Carotis Doppler vizsgálattól kezdve a csontsűrűségmérés, a látás- és hallásvizsgálaton keresztül egészen az ortopédiáig bezárólag. A szűrésen résztvevők szakorvossal találkozhattak és konzultálhattak, megkönnyítve ezzel a döntést saját egészségüket illetően. Az érdeklődőknek egy központi telefonszámon kellett bejelentkezniük és időpontot foglalniuk. Egy érdeklődő egy alapszűrésre és egy szakszűrésre jelentkezhetett be. Úgy érzékeltük, hogy a jelentkezésre adott mintegy egy hónapos idő elegendő volt. A szakszűrések mindegyike betelt – tudtuk meg a Gondoskodunk az Idősekről Tanácsadó Testület elnökétől.

Csoma Attila a rendkívül nagy sikerű program tapasztalatait elemezve azt is elmondta, hogy a regisztráltak közül sajnos minden ötödik idős ember nem jelent meg a szűrésen, elvéve ezzel a helyet mások elől.
– Ez azt mutatja számunkra, hogy a jövő évben a regisztráción és a visszajelző rendszeren finomítanunk kell majd. Összességében azonban elégedettek lehetünk a rendezvénnyel, amelyet a résztvevők pozitív visszajelzései mutattak leginkább. Az idei tapasztalatokkal gazdagodva a jövő évben is szeretnénk megszervezni a szűrőnapot.

Nagyon köszönöm a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet szakmai támogatását, a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Osztályának a regisztrációban, valamint a Gondoskodunk az idősekről tanácsadó testület segítőinek a lebonyolításban nyújtott segítséget! – fogalmazott Csoma Attila a szenior szűrőnap ötletgazdája és szervezője, akinek és segítőinek az eseményre ellátogató Dióssi Csaba polgármester gratulált.

(B. Szentmártoni)

Fotó: Juhász Ádám, Dunakeszi Alag városrész alpolgármesteri megbízott Facebook-oldala

Még szintén érdekelheti...